Speciál Radiožurnálu o tragédii ve Studénce: Jsou železniční přejezdy v Česku bezpečné?

U Studénky se srazilo pendolino s kamionem, nehoda si vyžádala 2 mrtvé a 18 zraněných. Tragédie patří k těm nejhorším na české železnici za posledních 7 let. Železniční přejezd ve Studénce prý není bezpečný, stejně tak jako tisíce dalších. Je možné udělat něco, aby se už nic takového nestalo?

„Máme desetitisíce přejezdů, které jsou nechráněné a kterými se zabýváme. Přejezdy řešíme systémově a postupně, nedá se to udělat okamžitě,“ nastiňuje ministr dopravy Dan Ťok.

Potvrzuje také, že polský řidič kamionu vjel na přejezd na červenou a po srážce seděl vevnitř a byl v šoku. Před ním ale na červenou projela také dvě další auta.

Podjezdy a nadjezdy by byly drahé

Podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala lze těžko hodnotit jednání řidiče, mohlo jít o zkrat nebo zvykové chování. „Ročně evidujeme na 180 až 200 střetnutí na železničních přejezdech, ve většině případů si lidé neuvědomí, že jedou na přejezd a nevšimnou si červených světel, mnohokrát si ale říkají, že ještě mají čas na přejezd, když jsou závory nahoře,“ podotýká.

Čtěte také

Tím hlavním, co způsobuje nehodu, je lidský faktor, a pokud se člověk rozhodne, že poruší předpis, tak závory obejde, objede a stane se nehoda. Kdyby ale byly všude nadjezdy nebo podjezdy, tak by nehrozilo střetnutí na železničních přejezdech. „Taková situace je ale nereálná, protože je neúměrně draná,“ dodává.

Ještě tragičtější nehoda se ve Studénce stala v roce 2008, kdy havaroval rychlík, před kterým spadla část mostu. Tehdy řídil vlak strojvedoucí Jiří Šindelář, dnes starosta obce Stránčice. Úsek tratě nynější nehody zná velmi dobře a je přesvědčen o tom, že strojvedoucí měl minimální čas reagovat na to, co se děje.

Přejezd ve Studénce, na kterém narazilo Pendolino do kamionu

A jak nebezpečné jsou podle něj železniční přejezdy v Česku? „Do té míry, než řidiči přeruší veškeré předpisy, které se týkají silniční dopravy, tak jsou přejezdy bezpečné,“ upozorňuje s tím, že nehody na železničních přejezdech spíše stoupají.

Čtěte také

A co se týče přejezdu ve Studénce, tak ten je podle starosty obce Lubomíra Šobicha zabezpečen na technickou úroveň, vzhledem k frekvenci na trati je ale otázkou, zda na takovém místě má být křížení úrovňové. „To je otázka, který by měla být řešena spolu s vyšetřováním nehody,“ míní.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autor: heš
Spustit audio