Reakce západních států na dění na Blízkém východě přichází s křížkem po funuse, hodnotí arabista

Turecko zasáhlo na cíle v Sýrii a Iráku. Jde o útok na Islámský stát, nebo proti Kurdům, jak někteří zdůrazňují?

„Situaci není možné vyhodnotit,“ myslí si arabista Jan Čuřík. Podle něj bychom se k ní mohli vyslovit až v případě, kdy by Turecko poskytlo data o cílech útoků. Jedině ta můžou ukázat, zda Turecko míří své útoky na Kurdy, nebo na Islámský stát.

Násilná konfrontace Turecka a Strany kurdských pracujících podle něj však stále probíhá. V tomto ohledu tedy nejde o nic nového a Kurdové se necítí být integrováni do turecké společnosti.

Turecký vztah k Islámskému státu je podle Jana Čuříka založen na konfrontaci. „V rámci ochrany vlastních občanů, což je jeden ze svrchovaných zájmů státu, je třeba komunikovat s džihádisty, vyzbrojovat je a mít na ně pak páku,“ přibližuje přístup Turecka arabista.

Čtěte také

Podle jeho slov nejde o boj nepřátel na život a na smrt. Blízký východ je totiž v politice velmi pragmatický. „Všichni jsou schopni mluvit se všemi. Nepřátelé spolu čile komunikují a obchodují,“ přibližuje.

Jan Čuřík, arabista

Zahraniční politika České republiky je proto podle jeho soudu předvídatelná – Česko bude dál udržovat excelentní vztahy s Tureckem a současně bude dodávat zbraně původně určené k sešrotování kurdským milicím. „Blízký východ dělá bohužel každou politiku západních států cynickou. A taková bude i česká politika,“ dodává.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio