Bombardování nemocnice v Kunduzu? „Mohlo jít o válečný zločin!“ upozorňuje chirurg Lékařů bez hranic

Nemocnice organizace Lékaři bez hranic v afghánském Kunduzu se před několika dny stala terčem náletu Spojených států. Zahynulo celkem 22 lidí, z toho 12 pracovníků Lékařů bez hranic. Mezi nimi měl přátele chirurg a autor knihy Mise Afgánistán Tomáš Šebek, který v nemocnici pracoval do dubna.

„První informace byly velmi emotivní, přemýšleli jsme, jakým způsobem můžeme pomoci,“ říká v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovou s tím, že chtějí nezávislé vyšetřování. „Myslíme si, že se mohlo jednat o válečný zločin, na nemocnice by se nemělo útočit, neměly by se bombardovat,“ dodává.

Připomíná také, že nemocnice fungovala čtyři roky a všechny strany – jak afghánská vláda, tak spojenci – věděli, jaké má koordináty a kde se přesně nachází. Ale podle agentury AP se američtí analytici o nemocnici zajímali, protože se domnívali, že ji využívá jistý pákistánský agent ke koordinaci hnutí Tálibán.

„V nemocnici ošetřujeme bez rozdílu všechny pacienty, když tam přijdete, tak je nám jedno, jaké máte náboženství a za jakou stranu válčíte, máte-li poranění, naším cílem humanitárních pracovníků je poskytnou bezplatnou péči,“ říká.

Čtěte také

Upozorňuje také, že nemocnice byla pro oblast velice důležitá a pro mnoho lidí byla jediným místem pro ošetření zranění. „Potřebujeme mít garantováno, že kdekoliv na světě nebude nejenom nám, ale i ostatním organizacím a zdravotnickým zařízením ve válečné zóně hrozit takové katastrofa, jako se stala v Kunduzu,“ upozorňuje.

Jak ovlivnil útok na nemocnici v Kunduzu práci Lékařů bez hranic? Jak vypadá činnost zdravotníků v krizových oblastech? Jaké mají zázemí? Poslechněte si záznam Dvaceti minut Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio