Václav Stárek kritizuje protikuřácký zákon: S kubánským doutníkem si na ulici asi nikdo nestoupne

Poslanci budou rozhodovat o úplném zákazu kouření v tuzemských barech a restauracích. Protikuřácký zákon, který putuje do sněmovny, ale má své odpůrce i zastánce. Prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek přiznává, že raději obědvá v nekuřáckém prostředí, zákon ale je pouze plošným zákazem, který neřeší jednotlivé rozdílnosti v restauracích.

„Provozovatelé, kteří investují do svých hospod, by měli mít možnost sami rozhodnout o tom, jakou klientelu chtějí přilákat,“ namítá v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovou.

Protikuřácký zákon je podle něj zajímavým politickým tématem, politici chtějí udělat něco pro zdraví lidu, ve skutečnosti je problém jinde. „Stát získává nemalé prostředky prostřednictvím spotřební daně, na druhou stranu je to jediná komodita, která se bude smět v restauraci prodávat, ale už ne konzumovat,“ vysvětluje.


Jestliže nekuřáků bude tolik, aby provozovatel mohl restauraci provozovat v protikuřáckém režimu, tak to zcela jistě udělá

Podle něj je potřeba se na celou problematiku podívat nikoliv z politického pohledu, ale řešit to, čeho se má dosáhnout – tedy zda jde o to, aby se méně kouřilo, nebo zda chránit nekuřáky před těmi, kteří kouří.

Zdůrazňuje zároveň, že oběma snahám rozumí, nicméně ve stávající normě, která odděluje kuřácké a nekuřácké prostory, je už tato cesta vytvořena. „Trend je jasný, přibývá nekuřáckých restaurací. Ale pokud máte bar, kde prodáváte doutníky, tak jde o jinou situaci,“ upozorňuje s tím, že s kubánským doutníkem si na ulici asi nikdo nestoupne.

Podle něj vláda 10 a možná více let neudělala jediný krok, který by pomohl provozovatelům hostinců a hospod k tomu, aby se jim dobře podnikalo. „Naopak, vytváří se řada kroků, aby to nefungovalo,“ míní.

Václav Stárek

Nealko levnější než pivo

Tématem protikuřáckého zákona ale není jen kouření. Restaurace by ze zákona musely například nabízet alespoň jeden nealkoholický nápoj levnější, než je pivo.

Přepis celého rozhovoru s Václavem Stárkem

„Proč je pivo u nás levnější, to je otázka trhu. Jakákoliv cenová regulace je z našeho pohledu nepřístupná,“ říká.

A co se týče prodeje alkoholu mladistvým, tak souhlasí s tím, že jde o věc protizákonnou a podporuje přísné a vysoké sankce. „Těžko ale může provozovatel restaurace zařídit, aby se tam nepohybovala mladistvá osoba, která někde před tím požila alkoholický nápoj,“ upozorňuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio