Václav Stárek ve Dvaceti minutách Radiožurnálu

Zakáží politici kouření v restauracích a barech? Přijdou tak restaurace o zákazníky nebo do nich naopak začnou chodit lidé, které dosud odrazoval právě cigaretový kouř? Budeme se ptát. Prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek je hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Vítejte, dobrý den.

Václav STÁREK, prezident Asociace hotelů a restaurací
--------------------
Dobrý den.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Pane Stárku, chodíte raději do kuřáckých, nebo do nekuřáckých restaurací?

Čtěte také

Václav STÁREK, prezident Asociace hotelů a restaurací
--------------------
Já chodím rád tam, kde je živo. Ale nicméně pokud jdu na oběd nebo na večeři, tak určitě preferuji nekuřácké.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Takže potom nerozumím tomu, proč by vám vadilo, když by byl plošný zákaz kouření v restauracích či barech?

Václav STÁREK, prezident Asociace hotelů a restaurací
--------------------
Já neříkám, že by mi to úplně vadilo. No, 50 % naší členské základny těm to nevadí, druhá polovina zhruba ti jsou proti tomu. Ale těch důvodů je několik. Jedním z nich je samozřejmě to, že něco jiného je restaurace, kde se podávají pokrmy a něco jiného je třeba bar nebo například čajovna, kde se kouří vodní dýmky. Ale ten zákaz je plošný a plošný zákaz vždycky jenom jaksi řeší všechno plošně a neřeší ty jednotlivé právě rozdílnosti v těch restauracích. To zaprvé. A za druhé, myslím si, že lidé provozovatelé restaurací, kteří investují do svých hospod, by měli mít možnost si rozhodovat, jakou klientelu tam chtějí, jakou klientelu vlastně chtějí přilákat. A k tomu patří i to, zda ta provozovna bude kuřácká, nebo nekuřácká.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Čím si vysvětlujete, že vlastně v tuto chvíli máme v Poslanecké sněmovně dva zákony, které řeší zákaz kouření, jeden je od poslanců ANO, ten už vlastně je ve sněmovně docela dlouhou dobu, od léta 2014, potom tam máme zákon pana ministra zdravotnictví Němečka, který se dostává po půl roce na jednání sněmovny. Právě v tuto chvíli se rozebírá v Poslanecké sněmovně. Čím si vysvětlujete, že vlastně teď se znovu toto téma řeší? Je to i tím, že vlastně veřejné mínění je tomu zákazu kouření teď konečně nakloněno, víc než bylo třeba před pár lety?

Václav STÁREK, prezident Asociace hotelů a restaurací
--------------------
To neumím říct. Ale rozhodně je to tím, že to je zajímavé politické téma. Všimněte si, ten zákon má mnohem více problémů, které my kritizujeme mnohem více, jako například režim podávání alkoholu mladistvým, kde se přenáší naprosto nepřípustně odpovědnost na provozovatele restaurací.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, to my se k tomu dostaneme. Ale když se budeme držet toho striktně toho kouření, protože to řeší právě oba ty zákony.

Václav STÁREK, prezident Asociace hotelů a restaurací
--------------------
Ano, to téma kouření je právě jaksi zajímavé i pro ty politiky, takže mávají tou vlajkou a jdou vpřed s tím, že budou třeba dělat něco pro zdraví lidu. Ale ve skutečnosti ten problém asi, a já nejsem v tomto odborník, toho kouření je jinde, je v prevenci úplně jiné. Cigarety se prodávají, stát z nich získává nemalé finanční prostředky prostřednictvím spotřební daně. A na druhou stranu je to jediná komodita, kterou můžete v té restauraci tedy prodávat, ale už se tam nebude smět konzumovat. Čili já si myslím, že je třeba se na to spíš podívat z toho pohledu ne politického, ale spíš z toho pohledu, co chceme dosáhnout. Jestli chceme dosáhnout, aby se méně kouřilo, nebo jestli chceme chránit, chceme chránit kuřáky, nekuřáky tedy před těmi, kteří kouří. Oboum těm, jaksi oběma těm snahám bych rozuměl. Ale myslím si, že právě v té normě stávající, která tady je, je ta cesta vytvořena.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Myslíte v té normě, která je teď a která odděluje jaksi ty kuřácké a nekuřácké prostory.

Václav STÁREK, prezident Asociace hotelů a restaurací
--------------------
Ano, ano.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Ale víte, to právě dnes zmiňoval šéf poslanců KDU-ČSL Jiří Mihola, který řekl, že právě nefunguje ten současný systém přikazující, aby byly v restauracích stavebně oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky. Otázka na vás je jasná, proč nefunguje?

Václav STÁREK, prezident Asociace hotelů a restaurací
--------------------
Tak nefunguje ze dvou důvodů. Není dostatečná kontrola ze strany státu, protože takové to prohlášení, že ono nefunguje, protože ti hospodští si to kazí, je asi podobné, jako kdybychom se domluvili, že budeme parkovat vozidly vždycky jenom špičkou k chodníku a 20 aut ze 100 to neučinilo a tím pádem změníme zákon a parkovat se nebude vůbec. To je jedna věc. Čili ze strany vlastně té kontroly toho státu. A druhá věc je definice...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
No, ale počkejte. Ten stát přece tam nemůže jít jaksi vybudovat, jaksi postavit nějakou zeď, která oddělí kuřácký a nekuřácký prostor.

Václav STÁREK, prezident Asociace hotelů a restaurací
--------------------
To rozhodně ne. Ale my nejsme...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
To je na tom majiteli přece.

Václav STÁREK, prezident Asociace hotelů a restaurací
--------------------
Ano, to rozhodně ne.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Nemusí dodržovat ten zákon, který je platný.

Václav STÁREK, prezident Asociace hotelů a restaurací
--------------------
My, my nejsme proti jakýmkoliv sankcím. Nejsme proti tomu, aby se toto přísně kontrolovalo, což dosud k tomu nedocházelo. Ale hlavně i v tom zákonu, který je dneska, se odvolává nebo ten zákon se opírá o stavební zákon, který říká, co to je stavebně oddělený prostor, a ten stavebně oddělený prostor je třeba i zeď s oknem, ve kterém je například mříž. Čili pro účely tohoto zákona ta definice není dostatečná. My jsme navrhovali, aby se zpřísnila, aby se jasně definovala, aby byla ze strany státu vyžadováno, teda dozorových kontrolních orgánů vyžadováno, stejně jako třeba v oblasti hygieny v kuchyni, aby se prostě přísně dodržovala tato norma.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
To znamená, pokud jdu třeba dnes do restaurace, která má nekuřáckou část a má zároveň kuřáckou část, je mezi tím nějaká zeď, ale stejně v nekuřácké části já ten kouř cítím, tak v podstatě ten majitel to má v pořádku podle toho stavebního zákona?

Václav STÁREK, prezident Asociace hotelů a restaurací
--------------------
Pak je, pak to samozřejmě, pak to samozřejmě v pořádku není. Ten prostor by měl být vytvořený tak, aby nenarušoval v podstatě ty nekuřáky.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
No, a proč to nedodržují tedy ti, protože asi tady není ten bič, myslíte?

Václav STÁREK, prezident Asociace hotelů a restaurací
--------------------
To asi není úplně, to asi není úplně otázka na mě, ale je to, je to...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
No, vy jste prezident Asociace hotelů a restaurací, tak vy se musíte ptát svých členů, proč to mají špatně postaveno, nebo se jich neptáte?

Václav STÁREK, prezident Asociace hotelů a restaurací
--------------------
Já tady nebudu říkat, že naši členové to mají dobře postaveno, protože to skutečně nevím. Ale v každém případě ten problém vzniká v tom, že ta definice není dostatečná a ta kontrola není dostatečná. A to, co se teď děje, není nic jiného, ale nejenom v této oblasti, ale právě i v těch dalších v tomto zákoně, než přenášení té odpovědnosti ze státu na podnikatele. A jenom bych dodal jednu věc, kterou by si měli asi uvědomit všichni provozovatelé restaurací, že v této zemi vláda deset možná i více let neudělala jediný krok, ale jeden jediný krok, který by pomohl provozovatelům hostinců, restaurací, hospod a podobně, aby se jim dobře podnikalo. Naopak vytváří se tady řada kroků jenom pro to, aby to jaksi nefungovalo. Čili zatímco ti provozovatelé hotelů a restaurací nikdy nechtějí žádné dotace, jaksi jsou zvyklí se o sebe postarat sami, tak jediné, co by bylo jako fajn, by bylo to, kdyby alespoň nás nechali podnikat tak, jak by se podnikat mělo.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Takže sami byste si řekli, jestli to bude kuřácká, či nekuřácká.

Václav STÁREK, prezident Asociace hotelů a restaurací
--------------------
Já si myslím, že dnes ten trend je jasný, když ho sledujeme. Přibývá nekuřáckých restaurací. Pokud dnes budete kdekoliv třeba v Praze dělat novou restauraci, tak se vsadím, že ji uděláte také nekuřáckou, protože pokud se budete zaměřovat na gastronomie, tak je to jasné. Pokud ale máte bar...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak není to v tom případě jedno?

Václav STÁREK, prezident Asociace hotelů a restaurací
--------------------
No, pozor! Ale pokud máte třeba bar, kde prodáváte doutníky například, tak už je to trošku jiná situace.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Vy jste také zmínil...

Václav STÁREK, prezident Asociace hotelů a restaurací
--------------------
S kubánským doutníkem si asi na chodník nikdo nestoupne.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Nevím, nemohu posoudit. Nikdy jsem to...

Václav STÁREK, prezident Asociace hotelů a restaurací
--------------------
Já si to myslím.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Nikdy jsem to nekouřila. Ale vy jste hodně argumentovali také tím, že se obáváte o ty malé venkovské hospody.

Václav STÁREK, prezident Asociace hotelů a restaurací
--------------------
Ano, ale...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
To si myslíte, že nemůže jaksi přijít ten trend, který právě sledujeme třeba v Praze, a nejenom určitě v Praze, že nakonec i tam je automatické, aniž by to kdokoliv přikazoval, se z těch hospod budou stávat nekuřácké hospody?

Václav STÁREK, prezident Asociace hotelů a restaurací
--------------------
Tak pokud to někdo přikáže, tak se z nich samozřejmě stanou ze dne na den. Pokud...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Ale jestli to nepůjde přirozeným vývojem, tak jak vy jste zmiňoval, že třeba je to vidět v Praze, že většina jako restaurací zcela dobrovolně se stává z těch kuřáckých nekuřáckými, tak jestli to nemůžeme časem sledovat i právě na tom venkově, protože o ty vy se obáváte, že je to může položit.

Václav STÁREK, prezident Asociace hotelů a restaurací
--------------------
Já se poměrně často pohybuji na venkově, musím říct, a musím říct, že se také poměrně často pohybuji nebo když někde jsem a je tam restaurace, hospoda, tak se tam jdu podívat, mě to prostě baví a zajímá. A můžu vám říct, že na tom venkově je to úplně jinak v současné době. Je samozřejmě mnoho restaurací i na tom venkově, které jsou postaveny právě z toho účelu, aby tam lidé chodili jenom si dát jídlo, na oběd a pak jsou třeba nekuřácké, ale většina těch opravdu hospod, tak jak my je tady vnímáme, tak jsou kuřácké, nebo mají vyhrazený nějaký kuřácký prostor. My sami máme kolegu, který tady kousek od Havlíčkova Brodu provozuje restauraci, má tři části, dvě jsou nekuřácké, jedna je kuřácká. On sám říká, že pokud by ten provoz zrušil, tak ty chlapi, jak on říká, co sem choděj na pivo, prostě už nepřijdou. Ale znovu opakuji...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Nepřesvědčil by je, aby si šli zakouřit ven a potom se vrátili třeba, dohráli ty karty.

Václav STÁREK, prezident Asociace hotelů a restaurací
--------------------
Asi těžko. V létě je to možná něco jiného, když je zahrádka. Ale znovu říkám, to kouření není to podstatné, co v tom zákoně je. Prostě politici nějak rozhodnou. My jsme svoje argumenty předložili, předkládat je budeme dál. A jak už jsem řekl, polovina provozovatelů restaurací aspoň z naší členské základny s tím nemá jediný problém.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
A ta druhá říká, že může zkrachovat třeba.

Václav STÁREK, prezident Asociace hotelů a restaurací
--------------------
A ta druhá, pozor, to je zajímavé, protože ta druhá neříká, že může zkrachovat, ale to jsou třeba i provozovatelé podniků, které mají nekuřácké provozy, ale vnímají to jako zásah do svobody podnikání a trošku možná i útok na inteligenci lidí. Protože pokud někdo jaksi preferuje určitou věc ať už jakoukoliv, dejme tomu nekuřáckou restauraci, no, tak prostě půjde do té nekuřácké. Jestliže těch nekuřáků bude hodně nebo tolik, aby ta restaurace prostě aby ten provozovatel mohl tu restauraci provozovat v tomto režimu, tak to zcela jistě udělá.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek je ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. Tak my jsme už říkali, že ten vládní návrh, který předložil ministr zdravotnictví Němeček, neobsahuje pouze věci, které se týkají zákazu kouření, ale také dalších povinností, které by měl majitel restaurace. Například by restaurace ze zákona musely na svém nápojovém lístku nabízet alespoň jeden nealkoholický nápoj, který by byl levnější, než je pivo. Proč je vlastně pivo levnější dnes než třeba voda?

Václav STÁREK, prezident Asociace hotelů a restaurací
--------------------
Tak doby, kdy se tvořily ceny centrálně, jsou pryč. To znamená, je to samozřejmě na tom, jaká je situace na trhu. U nás bohužel, musím říct, bohužel si lidé zvykli na to, že pivo je opravdu levné v Čechách a na Moravě. A ta...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
A ve Slezsku.

Václav STÁREK, prezident Asociace hotelů a restaurací
--------------------
A ve Slezsku samozřejmě. A ty marže na tom pivu a ty ceny toho piva jsou úplně rozdílné, než třeba když se podíváte do sousedního Rakouska nebo Německa. Přitom ty vstupy jsou velmi podobné. Čili proč je pivo levnější, je to otázka trhu. Není vždycky levnější. Pravda je ta, že jaksi jakákoliv cenová regulace aspoň z našeho pohledu je naprosto nesmyslná, nepřípustná. A opět ptám se jenom, co to vyřeší. Já tuším, že to mají rakouští kolegové, protože my jsme se s nimi o něčem podobném bavili, kteří mi říkali, že nevidí jediný jaksi jediný přínos tohohle toho opatření. A to z jednoduchého důvodu. Pokud budete chtít tento zákon dodržet, tak pro nás zase je to jeden z těch bodů jednodušších. Není problém prodávat jeden nápoj o korunu levnější, protože je naprosto jedno, jaký nápoj prodáváte, jestli to bude sodová voda, sodovka, cokoliv, tak to prostě bude levnější. A o více než korunu třeba i než to pivo. Na druhou stranu druhá cesta je zdražit to pivo, což asi by si provozovatelům restauracím líbilo více. Ne vždycky to ten trh umožňuje. No, ale otázka je, co to teda ve skutečnosti přinese. Pokud někdo přijde do restaurace a zjistí, že nealkoholický nápoj je o korunu levnější než alkoholický nápoj, rovná se pivo, já si nejsem jistý, jestli bude raději preferovat vodu proti pivu. Prostě buďto jde někdo si dát pivo, anebo si jde dát nealkoholický nápoj.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Ale zase řada lidí nebo studentů třeba, kteří nemají peníze, tak možná když přijdou do restaurace, tak si právě raději dají to pivo právě kvůli té ceně, když třeba řeší tu finanční stránku daleko víc.

Václav STÁREK, prezident Asociace hotelů a restaurací
--------------------
Možné, možné to je, ale jsou to čistě hypotetické úvahy, protože všichni známe naše studentská léta pravděpodobně, když jsme šli na pivo, tak jsme šli na pivo, ještě jsem nezažil, že bysme se pozvali jaksi na sodovku.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Takže podle vás tohle nic, tohle nic nepřinese toto, že by se třeba pilo méně alkoholu?

Václav STÁREK, prezident Asociace hotelů a restaurací
--------------------
Ale já to vnímám. Ne, já to vnímám. To si rozhodně nemyslím. To určitě ne. Ale vnímám to spíš tak, že jedinou prevenci, kterou by to mohlo být, je proti právě těm mladistvým, ale těm už dneska alkoholické nápoje stejně prodávat nemůžeme. Čili oni by si to pivo ani vůbec dát v té restauraci neměli. Čili říkám, toto opatření mi nedává vůbec žádný smysl. Ale je to prostě jedno z těch lehčích...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Ale nicméně tohle přežijete, tohle...

Václav STÁREK, prezident Asociace hotelů a restaurací
--------------------
Tohle přežijeme.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Tohle přežijete, to není tak vážný problém.

Václav STÁREK, prezident Asociace hotelů a restaurací
--------------------
Tohle přežijeme, asi stejně jako přežijeme zákaz kouření. To přežijeme určitě také.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
A jak se díváte na tu pasáž zákona, podle které by museli provozovatelé restaurací a barů zjistit nebo zajistit, aby u nich nebyl nikdo opilý, komu ještě nebylo osmnáct let.

Václav STÁREK, prezident Asociace hotelů a restaurací
--------------------
No, a to je přesně ten kámen úrazu, který v tom zákoně je, a to si myslím, že je naprosto bezprecedentní případ toho, jak se přenáší zodpovědnost za, a teď musím říct ale skutečnost, neschopnost kontrolních orgánů něco dokázat nebo prokázat na podnikatele. My jsme samozřejmě zásadně proti tomu, aby se prodával alkohol mladistvým. Je to protizákonné. A pokud by k tomu docházelo nebo dochází v restauracích, tak podporujeme to, aby byly vysoké a přísné sankce za prokázaný prodej alkoholu. Ale těžko můžeme jaksi zajistit, aby provozovatel nebo provozovatel restaurace může těžko zajistit, aby v tom prostoru, a teď hovoříme restaurace, pizzerie, hotelové restaurace, hotelové kavárny...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Bary.

Václav STÁREK, prezident Asociace hotelů a restaurací
--------------------
Bary a podobně, aby se tam nepohybovala mladistvá osoba, která předtím někde jinde nepožila alkoholický nápoj.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Ona si zkrátka v tom baru třeba nebo v té restauraci dá jenom vodu, ale už předtím třeba...

Václav STÁREK, prezident Asociace hotelů a restaurací
--------------------
Přesně tak.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
...někdo, komu je 16, si někde dal tři piva.

Václav STÁREK, prezident Asociace hotelů a restaurací
--------------------
Přesně tak.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
A podle toho, co navrhuje pan ministr, tak ale ta restaurace by za to byla pokutována, byť tedy ten alkohol se nedal v tý restauraci.

Václav STÁREK, prezident Asociace hotelů a restaurací
--------------------
Pokutována, ano. A poměrně vysokými sankcemi, to je jedna věc. Ale druhá věc, ani ministerstvo zdravotnictví nám dosud nevysvětlilo, jakým způsobem by toto měli provozovatelé zajišťovat. Čili já se jenom ptám, podle jakého zákona, podle čeho bude mít možnost personál například číšník, kterého najmeme na léto a bude tam jeden, dva měsíce, lustrovat zákazníky u vchodu. To znamená rozdělovat je na ty mladistvé...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Že by tam stál třeba, aby si, aby si dýchnul ten člověk.

Václav STÁREK, prezident Asociace hotelů a restaurací
--------------------
...a plnoleté a mladistvým dá dýchnout, protože pokud bude někdo tento zákon chtít kontrolovat, jak se dodržuje, pak jediný způsob kontroly je dechová zkouška podle mého názoru a musela by ji provést pravděpodobně policie nebo nějaký jiný orgán, který k tomu bude určen.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Protože ten, ten číšník by na to neměl vlastně pravomoc. Je to tak.

Václav STÁREK, prezident Asociace hotelů a restaurací
--------------------
Já...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Já se ptám a vy to víte...

Václav STÁREK, prezident Asociace hotelů a restaurací
--------------------
My se ptáme úplně na stejnou otázku. Podle čeho by měl personál restaurace lustrovat zákazníky a zjišťovat, jestli jsou již plnoletí při vstupu do restaurace a následně jim provést dechovou zkoušku, protože pokud nechce riskovat tuto sankci, tak nic jiného mu nezbyde.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Nebo by musel pokaždé volat ten číšník policii, aby přišla dát dýchnout.

Václav STÁREK, prezident Asociace hotelů a restaurací
--------------------
Nebo by musel být u každého vchodu strážník například, ano, městská policie.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
A řešil jste to s někým? Třeba s panem ministrem přímo nebo jestli...

Václav STÁREK, prezident Asociace hotelů a restaurací
--------------------
My jsme na to upozorňovali mnohokrát, evidentně ze strany ministerstva zdravotnictví není ochota se o tomhle tom žádným způsobem bavit. Hovořil jsem o tom i s bývalým ministrem panem Hegrem ještě v dobách, protože toto není nic nového, to tam o tomhle tom jsme diskutovali už v době, kdy se připravovala ta první novela. Ale mně to připadá naprosto absurdní, prostě vrcholná záležitost. A docela pokud ten zákon projde, tak jsem docela zvědav, jak to potom v praxi bude probíhat a jaké hlavně budou zpětně potom ty diskuse v případě, že někdo skutečně bude poškozen.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Ale lobboval jste třeba u poslanců, aby tuto pasáž, která...

Václav STÁREK, prezident Asociace hotelů a restaurací
--------------------
Ano.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
...podle toho alespoň, jak vás poslouchám, tak vám vadí úplně nejvíce z toho, z toho zákona.

Václav STÁREK, prezident Asociace hotelů a restaurací
--------------------
My jsme vyzvali všechny poslance opakovaně v březnu letošního roku, teď právě dnes opět, aby se zaměřili na tento zákon. My jim navrhujeme, aby vypustili úplně tento odstavec, protože nedává smysl. Říkám znovu, něco jiného je ochrana mládeže a jaksi trest za to, když někdo někomu prodá alkoholický nápoj, s tím nemůžeme souhlasit. A to podporujeme, aby teda skutečně toto bylo postihováno. A něco jiného je výmysl tohohle toho typu, který skutečně podle mého, podle mého názoru není možné žádným způsobem zajistit, čili vystavujeme opět ty podnikatele jenom tomu, že se na nich budeme hojit tím, že jaksi někde poruší zákon.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
A máte už nějakou reakci od poslanců? Vy jste říkal, že dnes jste je znovu jaksi obeslali...

Václav STÁREK, prezident Asociace hotelů a restaurací
--------------------
Ano, máme od několika poslanců reakci. Samozřejmě že si to uvědomují. A myslím si, že bude teďka zajímavé sledovat tu diskusi, která proběhne v parlamentu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Já jsem se dočetla také, že mezi kritiky této pasáže panují obavy z konkurenčních bojů, že by třeba majitel jedné hospody mohl toho opilého mladistvého poslat do druhé hospody. To jsou opravdu takové konkurenční boje mezi majiteli hospod?

Václav STÁREK, prezident Asociace hotelů a restaurací
--------------------
Tak, tak to jsem o tom nikdy neuvažoval. Ale pravda je ta, že jsem o tom už slyšel, taky jsem tento názor slyšel. A když se nad tím zamyslíte, tak jsme v české kotlině a není nic jednoduššího asi, pokud se chce, pokud se jaksi chcete...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Takoví nejsme.

Václav STÁREK, prezident Asociace hotelů a restaurací
--------------------
No, já nevím. Já chci také věřit tomu, že takoví nejsme. Ale, ale samozřejmě že tohle to riziko tam vždycky jako vždycky bude. Ale to není to primární. Ten primární problém spočívá úplně někde jinde. A to, co tak jak je to popsáno v tom zákoně, je to prostě podle mého názoru zcela nesmyslné.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak to podle vás dopadne? Jak politici nakonec rozhodnou, jaký tady bude platit zákon v roce 2016?

Václav STÁREK, prezident Asociace hotelů a restaurací
--------------------
Těžko říct. Skutečně v současné době těžko říct.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Je otevřeno, je možné, že se bude dál kouřit? Jen...

Václav STÁREK, prezident Asociace hotelů a restaurací
--------------------
Poslanci, je to na poslancích, aby jaksi teď momentálně je to na Poslanecké sněmovně, aby, aby jaksi toto prošlo tím demokratickým procesem. My jsme předložili všechny naše argumenty. A jak už jsem říkal, co se týká kouření, myslím si, že restaurace, pokud se zakáže kouřit, že se z toho dělá momentálně zbytečně velká bublina. Oni se s tím vyrovnají. Ale jednoznačně ty nejslabší, kteří tady jsou, a to jsou právě ty hostince, hospůdky někde na venkově, kde prostě to dělají dva lidé, možná rodina, manžel s manželkou, tak těm v podstatě říkáme, tady máte další odměnu za to, že jaksi se snažíte na venkově udržet pohostinství. Oni dneska bojují s věcmi, které možná ani jako veřejnost si neuvědomuje. Ale dneska na každé vesnici...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
S čím bojují?

Václav STÁREK, prezident Asociace hotelů a restaurací
--------------------
...máte pomalu sportovní klub, máte tam nějakou požární zbrojnici a podobně. Ten byznys se tam velmi často přesouvá do těch míst, kde se prostě pořádají ty party. Pokud někde existuje školní jídelna, která nabízí normálně otevřeně vlastně svoje stravování veřejnosti a která samozřejmě dotovaná státem, čili nemusí do cen započítávat ty investice, které musela udělat, tak je to další problém pro provozovatele hospody nebo restaurace...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak tam se asi nekouří zase v té školní jídelně.

Václav STÁREK, prezident Asociace hotelů a restaurací
--------------------
Ne, ne, ne, to není o kouření, to je celkově. Myslím, že ten balík je takový, podruhé se mění zákon o potravinách. Kdo dneska neví, provozovatel hospody, jestli ho má tedy kontrolovat Státní zemědělská inspekce, anebo nebo hygiena. Čili...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Takže je toho na ně hodně a teď ještě tohle.

Václav STÁREK, prezident Asociace hotelů a restaurací
--------------------
Ten řetěz je poměrně velký a myslím si, jak jsem řekl na začátku, nikdo tady neudělal nic pro to, aby se teda v tomto oboru podnikat dalo, byť dává, si myslím, práci v místech, kde by normálně jiná práce nebyla.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek byl ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. Děkuju za to, na shledanou.

Václav STÁREK, prezident Asociace hotelů a restaurací
--------------------
Děkuji za pozvání, na shledanou.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Na Radiožurnálu za chvilku další zprávy. Helena Šulcová přeje dobrý poslech.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: heš
Spustit audio