Útok v Bruselu je tvrdý budíček. Do řešení problému se musí zapojit i Google nebo Facebook, říká Věra Jourová

Evropa se musí bránit. Teroristické útoky v Bruselu nás musejí posílit, shrnuje eurokomisařka Věra Jourová. Zajištění bezpečnosti občanů, jak zdůrazňuje, je základní funkcí států.

„Evropská komise má navrhovat pravidla, která sladí činy jednotlivých členských států. Pachatelé se dopouštějí trestných činů kdekoliv, ale státy konají jen v rámci svých hranic. Proto je důležité, aby si státy zajišťovaly včas informace,“ popisuje Věra Jourová a poukazuje například na schválenou směrnici pro boj proti terorismu.

Uznává však, že Belgie je z mnohých stran kritizovaná. „Všichni pravděpodobní pachatelé byli v hledáčku, měli záznamy a měli být sledování,“ domnívá se Věra Jourová. Připomíná ale, že belgická strana si stěžuje na nedostatečnou spolupráci s ostatními evropskými státy. „Je to tvrdý budíček. Budíčky už přišly po atentátech ve Francii a členské státy mobilizují síly k prevenci a represi,“ dodává.

Sama Věra Jourová je podle svých slov v kontaktu s IT společnostmi jako Google nebo Facebook. „Velmi je tlačím k tomu, aby ohlašovaly náznaky o fungování radikálů,“ tvrdí. Tyto firmy podle ní také musejí bojovat proti radikalizaci. „Zástupci IT firem jsou vyděšení ze zhoršování bezpečnostní situace. Jsou součástí problému a musejí být součástí řešení,“ míní.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.