Právník společnosti DIGNITAS o asistované sebevraždě: Lékařskou pomocí může být i předepsání smrtící látky

Zatímco ve většině evropských zemí je proti zákonu, aby lékař nebo jiný člověk pomáhat druhému se zabít, ve Švýcarsku lze podstoupit asistovanou sebevraždu. Společnost DIGNITAS funguje už 18 let a pomohla zemřít dvěma tisícům lidí.

„Nemáme zákazníky, jsme neziskové sdružení, do kterého můžete vstoupit a zase členství zrušit. Hlavním cílem je zachování kvality života a lidské důstojnosti i těsně před smrtí,“ popisuje právník společnosti Silvan Luley. Podle jeho informací má DIGNITAS členy v 70 zemích světa a možnosti asistované sebevraždy využilo i několik Čechů.

Jen peníze, jak připomíná, nejsou jedinou podmínkou pro využití služby společnosti DIGNITAS. „Jsme nezisková organizace. Ten, kdo má málo peněz, má právo na výjimku při využití služeb. Někteří naši členové platí poplatky z filozofických důvodů, i když jsou zdraví. Jiní zas jsou vážně nemocní a přemýšlejí, jak odejít,“ popisuje Silvan Luley v rozhovoru s redaktorem Vojtěchem Bergerem.

Členové neziskové organizace jsou podle jeho slov z různých společenských vrstev i věkových kategorií. Jsou to obvykle lidé, kteří si mohli o celém svém životě rozhodovat sami. A to si chtějí uchovat až do konce. „Pak jsou tu ale i vážně nemocní“ nastiňuje Silvan Luley s tím, že třetina telefonického poradenství je bezplatná. Přitom sebevražda není první možností, o které se volající dozví. „Snažíme se pomoci i jinak,“ vysvětluje.

Interier domu DIGNITAS

„Smrtící látku, kterou používáme, může předepsat jen nezávislý lékař. A ten to neudělá, pokud pacient nemá nějakou vážnou diagnózu,“ upozorňuje Silvan Luley. DIGNITAS tedy nerozhoduje o tom, kdo může sebevraždu spáchat. Když někdo přijde s tím, že chce zemřít, přirozená reakce je negativní. Jenže, jak připomíná, důležitější je důvod, který k tomuto přání vede.

Čtěte také


Co to znamená léčit? Lékař má pomáhat. Jsem přesvědčený, že pomoc lékaře může vypadat i takhle. Pokud vím, je většina praktických lékařů ve Švýcarsku ochotna s asistovanou sebevraždou pomoci, ať už vyšetřením nebo předepsáním receptu na smrtící látku.SILVAN LULEY

Celý proces asistované sebevraždy trvá několik měsíců, nejdůležitější je totiž možnost volby. Až téměř do posledního okamžiku se dotyčný může rozhodnout, že sebevražda není správná cesta. „Ze všech lidí, kteří dostanou od lékaře předběžný souhlas s asistovanou sebevraždou, k ní asi jen 14 % přikročí. A z nich asi další pár odejde doslova ze smrtelné postele, protože si to rozmyslí,“ uvádí.

„DIGNITAS nikdy nešlo o to dělat asistované sebevraždy, to byl jen vedlejší produkt. Hlavně jsme chtěli zajistit každému možnost, jak prožít a také důstojně skončit život. A kvůli tomu jsme součástí řady soudních sporů, i když o tom veřejnost moc neví,“ uzavírá.

DIGNITAS

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: vob , šše
Spustit audio