Václav Malý: Policii nedegraduji, ale je dobré, když je kontrolována občany

Biskup Václav Malý zaslal dopis ministrovi vnitra a policejnímu prezidentovi, ve kterém poukazuje na přílišnou horlivost policistů třeba při návštěvě čínského prezidenta. „Jsem občan této republiky a sleduji společenské dění, a zdá se mi, že v poslední době se množí případy, kdy policie reaguje neadekvátním způsobem,“ vysvětluje Václav Malý.

Z dopisu mimo jiné vyplývá, že se mu nelíbilo, jak se policie chovala během návštěvy čínského prezidenta, mediální pozornost vzbudilo zamezení demonstrace na Hradčanském náměstí nebo požadavky na odstranění tibetských vlajek.

„Nejsem proti bezpečnostnímu opatření, když přijede cizí státní představitel, ale tohle úplně neodpovídalo, bylo to spíše pompézní, ukázat tu sílu,“ říká v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovou. Připomíná také, že lidé, kteří chtěli vyvěsit vlajky, nebyli žádní násilníci, ale lidé, které zajímal stav lidských práv v Číně, konkrétně v Tibetu.

Práce policie si váží, ale je podle něj dobré, když i policie je kontrolována občany. „Jako občan je třeba být pozorný na takové situace, protože se mnohou množit,“ říká. A v té souvislosti připomíná situace, kdy nemohli skauti zazpívat státní hymnu v areálu Pražského hradu nebo zákrok policistů proti mladému muži na pražské Florenci.


Policista především musí mít ve svém nitru zakódováno: Já sloužím, nemám moc

„Dopisem jsem chtěl upozornit, že je třeba vyvolat všeobecnou diskuzi a pozornost, nikoliv, abych degradoval policie jako takovou,“ podotýká.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio