Proces záchrany OKD zatím probíhá tak, jak má, říká ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Strojírenská firma Vítkovice Power Engineering na sebe dnes podala návrh na insolvenci. Ministr průmyslu a obchodu z ČSSD Jan Mládek to komentuje tak, že je to něco, co bylo očekáváno, ale komplikuje to situaci České exportní bance a Exportní garanční a pojišťovací společnosti.

Ty financují stavbu elektrárny v Turecku, kterou Vítkovice skoro dokončily, ale mimo insolvenci společnosti situaci komplikuje i fakt, že původní majitelé jsou nejspíš ve vazbě a elektrárna byla převzata tureckou vládou. Ministr Mládek ale doufá, že k dokončení elektrárny dojde, a také si nemyslí, že by lidé pracující ve firmě měli začít hledat novou práci.

A jak se daří záchrana OKD? Podle Jana Mládka probíhá zatím proces tak, jak má. „To, že byla vyhlášena insolvence, bylo správně. Je také velmi správně, že věřitelé rozhodli o tom, že se půjde cestou reorganizace, zároveň ovšem také platí, že situace je velmi křehká. Věřitelé se rozhodli jít cestou reorganizace, teď mají 120 dní, aby předložili věřitelskému výboru a soudu návrh finančního plánu reorganizace a aby jim to nějak vycházelo na pokrytí nákladů a alespoň částečné uspokojení požadavků věřitelů,“ říká ministr Mládek.

Vládní lidé v OKD

Vláda bude mít ve vedení OKD své lidi – ministerstvo financí vybere finančního ředitele a Mládkův resort ředitele provozního. „Chceme lidi do představenstva - jeden by se zabýval spíše finančními otázkami, druhý těmi provozními. Toho člověka hledáme. Není to úplně jednoduché, takového člověka najít, protože by to měl být někdo, kdo tomu rozumí, pokud možno již má zkušenosti s OKD, zároveň by to ale neměl být člověk, který je zapleten do některých operací, které představenstvo schvalovalo,“ popisuje Jan Mládek, ale konkrétní osobu jmenovat nechce, protože nemá její souhlas.

Důl Darkov na Karvinsku, sídlo společnosti OKD

Hrozí podle ministra krach společnosti Kovosvit MAS ze Sezimova Ústí? Ta nevyplatila svým 770 zaměstnancům mzdy za červenec a má zablokované účty. „Z toho, co je veřejně známo, měli zaměstnanci v pondělí dostat mzdy a dostali jen drobnou zálohu, což je velmi vážná situace. Zítra tam pojedu, budu jednat jak s panem majitelem, tak s představiteli odborářů, abych se více seznámil s tím, kde je problém,“ komentuje to ministr Mládek. Dodal, že si nemyslí, že by firma špatně fungovala, ale že se spletla v obchodním partnerovi. Jestli se jedná o problémy s dceřinnou společností v Rusku, nechtěl potvrdit.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , jpr
Spustit audio