Pandárium vznikne na místě ledních medvědů, nový komplex bude stát 200 milionů, říká ředitel pražské zoo

Langury budou moci návštěvníci pražské zoo vidět až s pandou. A nový pavilon pro pandy, tedy pandárium, je ve fázi vyhlášení architektonické soutěže, paralelně budou postupovat jednání s čínskou stranou ohledně poskytnutí pand. „Je téměř jisté, že časem tady pandy budou. Když to dobře půjde, tak by to mohlo být zhruba za čtyři roky,“ vysvětluje ředitel pražské zoo Miroslav Bobek, který se před několika dny vrátil z Pekingu.

Podepsaná smlouva o spolupráci s pekingskou zoo má několik okruhů – sdílení chovatelských zkušeností, vzájemné poradenství, ale týká se i spolupráce na získávání zvířat. Zásadní je podle Miroslava Bobka i domluva na spolupráci na ochraně ohrožených druhů v oblastech jejich výskytu.

„Konkrétně řešíme Afriku, Konžskou pánev, kde máme projekt Toulavý autobus na ochranu goril, ve chvíli, kdy do toho vstoupí, třeba i finančně, čínská zoologická zahrada, tak to může znamenat velmi zásadní posun v oblasti,“ podotýká v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou.


Za největší naší slabinu vidíme lední medvědy, to už není zařízení důstojné špičkové zoologické zahrady. A když jsme přemýšleli, co na to místo dát, tak se postupně vynořovala myšlenka, že by to mohly být právě pandy. MIROSLAV BOBEK

A co se týče pand, tak nejdříve je podle něj potřeba nalézt místo pro lední medvědy, které je zastaralé a nevyhovující. A na místě ledních medvědů a klokanů vznikne pavilon pand velkých, langurů čínských, ale také třeba i restaurace. „Komplex včetně demolice ledních medvědů bude stát 200 milionů korun,“ dodává.

Přiznává také, že panda je symbolem toho, že mezi státy – Českou republikou a Čínou, Spojenými státy a Čínou, Francií a Čínou – jsou dobré vztahy a země chtějí spolupracovat. „Pravdou je, že pandu vnímám i jako symbol ochrany přírody, současně je vnímána i jako velmi prestižní zvíře,“ upozorňuje.

Připomíná také, že Zoo Praha je druhým nejnavštěvovanějším turistickým místem v České republice a je velice prestižní. „Její rozvoj je správným krokem a jsem za něj nynějšímu vedení Prahy vděčen,“ vyzdvihuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio