Vladimír Dlouhý: Hledal bych jiné cesty, jak Rusko kritizovat, ale ne cestou sankcí

Agrární komora tlačí na zrušení sankcí proti Rusku, kvůli kterým se dostávají do problémů třeba zdejší mlékárny. Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý uvádí, že byl jedním z největších kritiků těchto sankcí, což mu vysloužilo i podle jeho názoru nepravdivé politické hodnocení.

„Nejsem ani obdivovatel prezidenta Putina, ani současných politických poměrů v Rusku. Domnívám se, že hospodářské sankce obecně, ale i v tomto konkrétním případě, nejsou tím nástrojem, kterým dosáhneme našich cílů. Naším cílem není zhoršit ekonomickou situaci Ruska, protože to dopadá na Rusko i na nás, ale naším cílem bylo změnit jeho politiku a zahraniční politiku,“ říká Vladimír Dlouhý.

Některé české firmy doplatily na propad rublu. Podle Dlouhého byly jejich příjmy v korunách výrazně nižší, což znamenalo i nižší ekonomickou aktivitu těchto firem, nejistotu pro budoucí investice i dopady na financování.


Hledal bych jiné cesty, jak Rusko kritizovat, ale ne cestou hospodářských sankcí. Celá historie amerických hospodářských sankcí vůči Kubě v minulosti ukazuje, že ani tam nefungovaly. Naopak. VLADIMÍR DLOUHÝ

Vladimír Dlouhý očekává, i ve shodě s analytiky, že by Česká národní banka mohla v polovině příštího roku ukončit měnové intervence, kterými udržuje kurz koruny nad 27 korunami za euro. On v tomto kroku centrální banku podpořil, ale ta si musí ohlídat, aby po skončení intervencí nedošlo ke skokovému posílení koruny oproti očekávání.

A co si myslí o návrhu státního rozpočtu na příští rok se schodkem 60 miliard korun? Ufinancovatelné deficity mu prý nevadí. „Ten problém bych neviděl v tom, jestli budeme mít příští rok vyrovnaný rozpočet, nebo tak málo deficitní, ale chtělo by to, aby to, proč máme deficit, bylo důsledkem toho, že to neprojíme, ale že více investujeme – do dálnic, železnic, do vzdělání, výzkumu, do všeho,“ uzavírá Vladimír Dlouhý.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.