Alena Vitásková: V solárním byznysu je řada nedostatků, které se měly vyřešit zákonnou cestou

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková je nepřehlédnutelná žena. Založila si web drzáholka.cz, vytáčí ministry a naopak souzní s prezidentem. Bojuje proti solární mafii, ale za napomáhání k podvodu s licencemi na solární elektrárny ji hrozí vězení.

Prohlásila, že pokud by se dostala do Senátu a měla imunitu, řekla by jména politiků či bývalých poslanců, kteří podle ní v minulosti hlasovali proti omezení podpory solárních elektráren a jsou ve spojení se solárním byznysem. Hlasování jednotlivých politiků se dá dohledat, ale další informace po neúspěšné kandidatuře do Senátu Vitásková poskytnout nechtěla, protože se mnoha věcí bojí.

Alena Vitásková mluví o tom, že bojuje proti solární mafii, protože by chtěla situaci napravit. Co je podle ní solární mafie? „Není to mafie, která je soustředěná na čerpání dotací z veřejných financí, protože jeden z kroků, které jsem udělala krátce po nástupu do funkce, byl popis toho, co se chystalo v novele zákona o podporovaných zdrojích, kde byla jako přes kopírák připravena obrovská dotace do tzv. biometanu. Tato podpora nás mohla stát zhruba stejně jako solární elektrárny, které stojí asi 27 miliard korun ročně,“ vysvětluje Vitásková.


Není možné, aby v tomto státě justice nezačala pracovat na svém očištění. Jestli já, když nic neudělám a není na to žádný důkaz, jsem takto odsouzena, tak není možné, aby to justice tak nechala. ALENA VITÁSKOVÁ

Podle ní se část malých solárních podnikatelů zaručila svými majetky a změnou legislativy se dostali do téměř neřešitelných podmínek, a naopak někteří podvodníci ani neměli elektrárnu a dostali licenci na její provozování. „Je tu celá řada nedostatků, které se měly vyřešit zákonnou cestou,“ dodává Vitásková.

Ona sama je nepravomocně odsouzena na 8,5 roku vězení za to, že napomáhala podvodu s licencemi. Alena Vitásková k tomu říká, že licenční řízení nechala doběhnout a udělala všechno v souladu se zákony, s rozsudkem proto nesouhlasí. Pokud neuspěje s odvoláním, prezidenta Miloše Zemana, se kterým má dobré vztahy, o milost nepožádá.

Proč o ministru průmyslu a obchodu Janu Mládkovi v tiskové zprávě na svém webu píše, že je „neschopný kapitán“? Budou notifikace zelených zdrojů? A sympatizuje s programem hnutí Úsvit, za které jako nezávislá kandidovala do Senátu? Poslechněte si celý rozhovor s Alenou Vitáskovou v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: jaf , jpr
Spustit audio