Komentátor Milan Slezák: Dovedu si představit, že Asad je pro Sýrii i pro svět lepší než někteří z těch, kteří by mohli přijít na jeho místo

Tragédie syrského Aleppa se po čtyřech letech naplňuje. Evakuace z východní části města se dnes zastavila na neurčito. Interpretace důvodů, proč tomu tak je, se rozcházejí.

„Rusové říkají, že evakuace je u konce, a ti, kteří chtěli odejít, už mohli, že je to téměř 10 tisíc lidí. Syrská vláda naopak uvedla, že byla pozastavena, a jedním z důvodů, který se v této souvislosti uvádí, je ten, že se povstalci z východní části Aleppa pokusili odvézt těžké zbraně, což jim dohoda zapovídá,“ shrnuje zahraničněpolitický komentátor Radiožurnálu Milan Slezák.

Dodává, že u trasy, kudy projížděly autobusy s evakuovanými, začaly vybuchovat granáty. Podle jeho názoru pravděpodobně nebyli útočníky povstalci, ale spíš ti, kterým evakuace vadí – mezi těmi jsou nejen příslušníci regulérní syrské armády, ale zejména zahraniční bojovníci, kteří bojují na její straně.


Dovedu si velice dobře a živě představit, že Bašár Asad, ačkoliv je to diktátor, označil jsem ho za brutálního diktátora, je pro Sýrii i pro svět lepší variantou než někteří z těch, kteří by mohli přijít na jeho místo. MILAN SLEZÁK

Milan Slezák si myslí, že vyhlídky na obnovení evakuace jsou relativně dobré, protože pro evakuaci je zcela jasně Rusko, které by bylo rádo, aby s ním byla spojována vzpomínka na to, že svým zásahem umožnilo evakuaci nevinných. Ta je i v zájmu Turecka, které bylo v poslední době smluvním partnerem Ruska. Dohoda o evakuaci byla jejich společným dílem.

Je v dohlednu ukončení konfliktu v Sýrii? „Já si to ukončení konfliktu dokážu představit, ale pouze pokud budou splněny dvě podmínky. Tou první by bylo mírové jednání, na němž by se všechny strany konfliktu, a že jich není málo, dohodly, že boje ustanou a že se nějak rozdělí moc. To je velmi nepravděpodobné, protože všechny pokusy o taková jednání v minulosti selhaly,“ odpovídá Milan Slezák.

03692963.png

Druhá podmínka je ta, která se podle něho rýsuje po pádu Aleppa – tedy jasné vítězství jedné strany, která by si mohla diktovat podmínky. Pokud by se syrskému režimu podařilo za pomoci jeho spojenců rozhodně zvítězit na většině území, tak by si je diktoval syrský režim. To je ale něco, co se zatím ani po pádu Aleppa v blízké budoucnosti nerýsuje, dodává Slezák.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.