Jaroslav Malý ve Dvaceti minutách Radiožurnálu

Senát schválil úplný zákaz kouření v restauracích. Horní komora tak potvrdila stejné rozhodnutí Poslanecké sněmovny z loňského prosince. Poslední cigaretu si tak kuřáci v hospodě zapálí letos předposledního května. Na 31. květen připadá Světový den bez tabáku a právě v toto symbolické datum zákon začne platit. Naproti mě ve studiu sedí senátor za sociální demokracii Jaroslav Malý. Dobrý podvečer.

Jaroslav MALÝ, senátor /ČSSD/
--------------------
Dobrý podvečer, pane redaktor a dobrý podvečer, posluchači.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
Čekal jste, že poslanecká verze zákona projde takovou poměrně výraznou většinou 45 pro, 12 proti?

Čtěte také

Jaroslav MALÝ, senátor /ČSSD/
--------------------
Ono to bylo velmi zajímavé a dokonce to vypadalo, že diskuse nebude žádná. Ta diskuse trvala 4,5 hodiny a obecná rozprava a původní návrh byl se zákonem, návrhem nezabývat, což znamená, že by bez jakéhokoliv rozhovor, jakékoliv diskuse byla přijata ta poslanecká verze. Ale nakonec se ta diskuse rozpoutala bylo tam řada zajímavých příspěvků a hlavně bylo tam vysvětleno v té diskusi, což možná bylo podstatné, než se prezentovat, jakým způsobem se vypořádat s těmi dotazy, které k tomu zákonu jsou.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
Čili ta diskuse se týkala především těch námitek proti tomu zákonu.

Jaroslav MALÝ, senátor /ČSSD/
--------------------
Ta diskuse byla poměrně ostrá od některých, někteří vystoupili pětkrát, někteří dvakrát, někteří třikrát. Celkem vystoupilo 28, 28 senátorů, násobně tak, jak jsem říkal. A týkala se jak toho kouření, on ten zákon se jmenuje Zákon o ochraně zdraví, nikoliv protikuřácký zákon. To bych nerad, nerad, aby to takhle zaznělo. Tak se týkala těch věcí, které se týkají alkoholu. Takže obě ty, obě ty vrcholy toho zákona tam byly hodně diskutovány. Především to, jestli se mají přidávat pozměňovací návrhy a vracet ten zákon zpět do sněmovny s pozměňovacími návrhy. Nakonec zvítězil názor, že ten zákon, tak jak je zformulován, je v rámci dostatečný a že v podstatě splňuje to, co má zhruba 22 států v Evropě, nikoliv ve světě ale v Evropě, a že tomu se tedy, tím že se přibližujeme těm evropským poměrům.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
Vy jste hlasoval pro. Znamená to, že se ze strany odpůrců toho zákona nezazněly žádné argumenty, které vás by přesvědčily nebo které byste minimálně považoval za relevantní? Byla to pro vás tak jasná věc anebo jste také, řekněme, popřával sluchu svým kolegům, kteří, kteří zastávali opačné stanovisko a váhal jste nebo, nebo jste uznával, že i na jejich straně může být část pravdy?

Jaroslav MALÝ, senátor /ČSSD/
--------------------
Ty problémy jsou jako vždycky při projednávání každého zákona o třech věcech. Jednak se to týká toho problému vlastního a o tom může se vést diskuse, jestli to působí hostinským potíže nebo nepůsobí hostinským potíže. Pak se samozřejmě ozvou lidi, kteří jsou potrefení. To znamená v případě řetězců, když se odhlasovávaly svátky, tak se pochopitelně ozvaly řetězce. A pak přijde argument, který je, který je velmi silný a to je otázka svobody podnikání proti svobodě čistého vzduchu nebo ochrany zdraví. Takže já jsem se na to hodně připravil. Jednak z toho, z té profese, kterou dělám, z toho, že jsem lékař, jednak sedím ve zdravotnickém výboru, kde tam byla taky asi tříhodinová diskuse o těhletěch problémech. A takže já jsem přišel poměrně připravený. A žádné nové zvláštní námitky, které by tam zazněly, mě moc nepřekvapily tedy. I když zazněly.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
Pan ministr zdravotnictví Ludvík dnes řekl, není to o liberalismu, tohle je o zdraví. Já předpokládám, že vy jako lékař také jaksi sledujete především tu zdravotnickou stránku věci. Ale přece jen vy jste to sám teď zmínil, ten zákon není jenom o zdraví, on se týká také podnikatelského prostředí, řekněme nějaké předvídatelnosti, pravidel, týká se možnosti svobodně rozhodovat o podniku, do kterého třeba někdo investoval. Čili jinými slovy není to přece jen trochu jen o tom liberalismu? Bral jste v potaz i tyhlety věci?

Jaroslav MALÝ, senátor /ČSSD/
--------------------
Ten názor tam padnul od jednoho právníka, což se dalo očekávat, nikoliv od lékaře ale od právníka. A dá se říct, že jsem to zvažoval, ale na druhé straně to je souboj mezi liberalismem a odpovědností. Jestliže, já vám uvedu příklad, teď řádí chřipková epidemie. Každý pacient má nárok na kontakt s rodinou, bezpochyby, je to jeho zákonné právo mít kontakt s rodinou, osobní kontakt. No a my jsme ve špitále zakázali návštěvy. Čili my jsme svým způsobem v rámci odpovědnosti vůči ostatním porušili některé nebo omezili některé, některá práva těch lidí, kteří v té nemocnici jsou. A tady je to podobné. Jestliže ten člověk si otevře hospodu bude ji mít kuřáckou, pak nekuřák, kterému to nedělá dobře, který ví, že kouření škodí zdraví, do ní prostě nesmí vstoupit. A to je z druhé strany diskriminace.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
Ale co říkáte na ten asi vůbec hlavní argument, tedy že nikdo není nucen chodit do hospody a pokud tam jde, tak automaticky přistupuje na rozhodnutí jejího majitele, který si sám určí, jestli se v té jeho hospodě nebo restauraci kouřit bude nebo nebude.

Jaroslav MALÝ, senátor /ČSSD/
--------------------
Ten argument tam také padnul. Ale nesmíte zapomínat, pane redaktore, že se jedná o veřejný prostor. Hospoda není váš obývací pokoj, kde si můžete kouřit. Já nejsem nepřítel kuřáků, já je mám rád docela. Ale já jsem odpůrce kouření, což je jev. Stejně tak nemůžu být nepřítel diabetiků nebo nepřítel lidí, kteří mají průjmy. Ale proti tomu jevu je možné nějakým způsobem, nějakým způsobem zasahovat. Čili ten, ta hospoda nebo ten sál je veřejný prostor. Pro ten veřejný prostor platí i některá pravidla. Tam jestliže se otevře kuchyň, tak musí mít hasiče, musí mít hygienika, musí mít speciální nádobí, musí to omývat, musí být sběr odpadků. Na to jsou všecko předpisy a tady to je pouze jeden z dalších předpisů, který ten hostinský by měl dodržovat.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
Toho zákazu se obávají především hospodští na vesnicích, kteří mají většinou stálou a často ne úplně početnou klientelu, o kterou, když přijdou třeba právě v důsledku zákazu kouření, tak budou muset zkrátka hospodu zavřít. Nemáte strach, že kvůli tomu zákonu zmizí právě ty venkovské hospody?

Jaroslav MALÝ, senátor /ČSSD/
--------------------
Tohleto je rozumný argument, o tom se můžeme, o tom se můžeme bavit. 25 % našeho genomu je keltský. My jsme trošičku s Iry zajedno a Irové ten zákon mají velice přísný. A jestliže vezmeme zkušenosti z Irska od roku 2006, kde ten zákon tam začal platit, tak tam hospody nekrachovaly. Rozhodně ne. Čili já jsem z malé vesničky u Hradce Králové a nedomnívám se, že by lidé u nás na vesnici chodili si do hospody zakouřit. Choděj tam na buřta s cibulí, na tlačenku, na pivo a zahrát si mariáš. A přitom si někdy zakouří. Tak si holt zakouří venku.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
To jsou slova Jaroslava Malého, senátora za ČSSD a hosta dnešní Dvacítky. Proč myslíte, že nakonec neprošla žádná kompromisní varianta, řekněme, tedy například možnost mít v rámci restaurace nějakou oddělenou místnost, kde by se kouřit smělo, ovšem nebyla by tam obsluha, kuřáci by si museli pro pití chodit k baru. To znamená, odpadl by tam ten také významný argument, tedy ochrana zdraví toho personálu.

Jaroslav MALÝ, senátor /ČSSD/
--------------------
Tam je, to je taky hezké, to je Bendova výjimka, bych řekl. A ten, ten, ten, tohleto se prosazovalo ve dvou státech, ve Španělsku a v Belgii. Ve Španělsku a v Belgii ten zákon nebyl takhle tvrdý zpočátku a povolaly se prostory, které nebyly obsluhovány a zjistilo se, že to nefunguje. Čili jak ve Španělsku, tak v Belgii tuhletu výjimku z těch neobsluhovaných prostorů vyloučili. Navíc kouř...

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
A když, promiňte, že vás přerušuju, když říkáte nefunguje, tak co to znamená? Kouřilo se i jinde nebo...?

Jaroslav MALÝ, senátor /ČSSD/
--------------------
To znamená, že, že ten zákon nebyl takto dodržován a že ho museli v roce 2012 zrušit. A pokud se týká kouře, já nevím, jestli můžu do rozhlasu to říct, co říkal, co řekl Ondřej Neff, on říkal, že nejsou bazény, kam se může chodit na malou stranu a kam se nemůže chodit na malou stranu. Ten kouř proniká. Taková opatření, který by ten restauratér musel udělat, by byl protiatomový kryt v podstatě.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
A když se tedy bavíme o těch výjimkách, tak nebylo možné vyjednat třeba nějakou výjimku pro ty hospody, o kterých jsme se bavili v předchozí odpovědi, to znamená pro hospody na malých obcích, kde ještě navíc často obsluhuje jenom sám majitel?

Jaroslav MALÝ, senátor /ČSSD/
--------------------
To bylo taky takováhle námitka, to tam prosazoval jeden z mnoha opakovaných řečníků. Ale já se domnívám, že jednak ten majitel by musel být náruživý kuřák, protože i jeho jako majitele to pasivní kouření určitým způsobem ohrožuje. A znova, znova bych řekl, že do hospody se skutečně nechodí si zakouřit. Ve středověku byly speciální pánské kuřárny, kam se chodilo. A rozhodně se tam nepodávalo žádné jídlo. Pak teprve se to přesunulo do těch ostatních. Tak vy jste mladý, já pamatuju, že se kouřilo všude. Kouřilo se v letadle v posledních třech řadách, v letadle se kouřilo, v divadlech se kouřilo, v kinech se kouřilo, na koncertech se kouřilo. Prostě ten vývoj jde dál a tohleto je další krok v tom vývoji.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
Vy jste včera napsal, že zákon podpoříte, což jste tedy udělal, ale že ho nepovažujete za dostatečný. To znamená, že ten zákaz chcete ještě nějak rozšiřovat?

Jaroslav MALÝ, senátor /ČSSD/
--------------------
Já jsem původně uvažoval, že bych měl pozměňovací návrhy, který by ten zákon trošičku zpřísnily, na některé třeba, otázka, otázka uzavřeného prostoru v autě, kde cestuje kuřák kouřící a děti. Dřív, když jsme jezdili autobusem, tak kouřil řidič naprosto běžně, kouřili cestující. Otázka parků, otázka, já nevím, botanických zahrad. To všecko totiž, když jsem to seštudovával, tak tohleto někde v cizině již mají, čili byla to jakási reflexe na situaci, která v cizině, v cizině je. A nakonec jsem od toho ustoupil, protože mně šlo o to, aby ten zákon prošel. Kdyby se zase přidávaly další pozměňovací návrhy, tak by se ten, celej ten akt určitým způsobem zpozdil.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
Když se takhle inspirujete v cizině, tak chápu to správně, že byste chtěl mít nejtvrdší tedy protikuřácký zákon na světě, že když něco v cizině mají proti kouření, tak byste to chtěl mít i u nás.

Jaroslav MALÝ, senátor /ČSSD/
--------------------
Já nejsem militantní odpůrce kuřáků. Už jsem to říkal. Ale rozhodně já jsem onkolog, hematolog, čili pro mě je kouření jedním z momentů, který v každém případě zhoršují prognózu mých pacientů. A z hlediska senátora rozhodně nepřispívají to, že je musíme léčit, a rádi je léčíme, nepřispívají k tomu, že bychom nevyčerpávali prostředky, prostředky pojišťoven.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
Mě uhodilo do ucha jedno slovo z té vaší předchozí odpovědi a to bylo slovo parky. Myslíte běžné parky ve městech?

Jaroslav MALÝ, senátor /ČSSD/
--------------------
Ne. Dětská hřiště, samozřejmě. To mají, to existuje právě v tom Španělsku, tam se může kouřit pouze na besídkách, ale třeba v dětských parcích. Já nechci říkat, že Rusko je náš vzor, ale v Rusku se teďka připravuje velmi tvrdý zákon proti kouření, tak uvidíme, jak to tam dopadne.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
Vy jste zmínil také tu, ten pozměňovací návrh, který dnes také zazněl v Senátu. On se projednával i v Poslanecké sněmovně v prosinci. A sice zákaz kouření v autě, pokud v něm cestují malé děti. To nakonec tedy neprošlo. Ale nebylo by to přece jenom smysluplnější než zákaz kouření v hospodě, kam si třeba dospělí chlapi jdou zahrát mariáš?

Jaroslav MALÝ, senátor /ČSSD/
--------------------
O tom byla dlouhá diskuse v Senátu. A padaly tam tyto námitky, zaprvé jestliže tatínek dětem kouří v autě, tak jim kouří i doma, tak mu to zakažte o doma, což nelze samozřejmě. Druhá námitka byla, jak to proboha prokážete, že ten popelník, který v tom autě je, je zrovna z toho kouření, které tam v tom dni, dni nastalo. Čili byla tam řada technických věcí, které se, které se nedokázaly úplně přesně vysvětlit. A zase ti autoři, byl to jeden ze senátorů z Olomouce, který byl hlavním autorem tohoto návrhu, nakonec nepřistoupil k tomu, že by podal tenhle pozměňovací návrh právě proto, aby ten zákon prošel a byl aktivní od toho května 2017.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
Čekáte, že ten zákon sníží spotřebu cigaret v České republice? Jaké jsou zkušenosti ze zahraničí?

Jaroslav MALÝ, senátor /ČSSD/
--------------------
Já si myslím, že jestliže ten zákon, já to řeknu jinak, odnaučit kuřáka kouřit je téměř nelidský úkol, jestliže ten podnět není významný. Zkušenosti ukazují, že jestliže kuřák chce přestat kouřit sám bez pomoci, tak má 5%, do 10 % účinnost, čili každý dvacátý, každý desátý se odnaučí sám. Jestliže si pomůže nějakou medikamentózní metodou, tak se ta, tak se ta úroveň toho odnaučování kouření posune někam k 30, 35, u dobře pracujících klinik k 40 %. Čili ne každý se odnaučí kouřit i při pomoci. Tady ten zákon není proto, aby lidi příliš odnaučoval kouřit, ten je preventivní. Je to zákon o ochraně zdraví. Čili jde o to, aby mladí lidé nezačali kouřit. To, že... Mladí lidé jsou fixováni na vzory, každý mladý člověk má nějaký vzor. A jestliže ten vzor uvidí v té hospodě, že se kouří, tak je to pro něj samozřejmě samozřejmost, proč bych si taky nezapálil. Čili já si myslím, že by se mělo cílit více na mladé lidi, na dorostence, na teenagery a ty postupně odnaučovat tomu jevu, aby vůbec nezačali kouřit.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
A když už je řeč o těch protikuřáckých opatřeních, která tedy v nejbližší době, v květnu začnou, začnou platit, tak pojďme se na chvíli ještě vrátit k těm, která nedávno platit začala. Já mám na mysli ty varovné obrázky na krabičkách cigaret. Co říkáte na toto opatření?

Jaroslav MALÝ, senátor /ČSSD/
--------------------
Já jsem to obhajoval a zase to má, to má... Na základě /nesrozumitelné/, na základě řekněme, na základě faktů. Ty varovné obrázky žádného kuřáky neodnaučí kouřit a kuřáci si je různě přelepují, kupují si tabatěrky, čili pro ně to... Zase kuřák potřebuje silný podnět. Toto není pro něj silný podnět. Že má někdo rakovinu plic na obrázku, to pro něj není silný podnět. Ale ty, je prokázáno, že tyhlety varovný obrázky, například v Austrálii, kde jsou ještě horší, snížily četnost kouření u mladých lidí asi o 2 až 3 %, což není moc, ale zaplaťpánbůh za 2 až 3 %. Čili není to významné, ale je to, je to krůček.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
Vy v tom svém včerejším prohlášení píšete, že kouření je sebedestruktivní, což je jistě pravda, ale není těch sebedestruktivních návyků, které mnozí z nás mají, daleko víc?

Jaroslav MALÝ, senátor /ČSSD/
--------------------
To je další věc, která se tam hodně diskutovala. Diskutoval se bůček, obezita, špatný boty při běhání, to všechno jsou určitě sebedestruktivní věci. Dokonce líbání může být, může přenášet infekci. Ale kouření je návykové a kouření představuje, kouření je nemoc, stejně jako cukrovka nebo jako vysoký krevní tlak. A jestli by někdo kouřil a přišel se k nám léčit, tak nám pojišťovna za něj dokonce zaplatí. Takže ten, to, ta sebedestrukce jde tak, že toho člověka činí závislým, zatímco líbání pravděpodobně neučiní člověka závislým.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
Líbání možná ne, ale třeba alkohol ano. Nebo cukr.

Jaroslav MALÝ, senátor /ČSSD/
--------------------
Závislost na cukru není tak významná ale na alkoholu ano. Samozřejmě, na alkoholu ano. Alkohol je samozřejmě také návyková látka, která je civilizačně tolerována. Ano. Malé množství.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
Měla by být civilizačně tolerována i nadále? Respektive pokud je, proč není civilizačně tolerováno i kouření?

Jaroslav MALÝ, senátor /ČSSD/
--------------------
To je dobrá otázka. Abyste, abyste, existují práce, které prokazují, že používání malého množství alkoholu, červeného vína, které má v sobě zvláštní látku, která svým způsobem ovlivňuje cévní stěnu, cévní výstelku, brání shlukování krevních destiček a brání některým kardiovaskulárním chorobám. Pan profesor Šamánek tvrdí, že jsou to zhruba 3 deci červeného vína denně, u žen asi o deci méně, má protektivní charakter. Čili malé množství má protektivní charakter. U cigaret takováhle protekce nikdy nebyla prokázána a jediné pracoviště, kde kouření je v nemocnici povolováno, jsou psychiatrické kliniky, protože to kouření svým způsobem nebo ten nikotin obsadí v mozku receptor, serotoninový receptor, který... A tím sníží spotřebu psychofarmak, které by tomu člověku se mohly dát. Takže když řeknu u koho ano, tak rozhodně u pacientů s psychickými chorobami ano.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
Vaši kolegové už, někteří vaši kolegové oznámili, že uvažují o ústavní stížnosti proti tomuto zákonu, ale ne tedy kvůli kouření ale kvůli jiné kontroverzní pasáži, která v tom zákonu je, a to je postih pro fyzickou osobu, tedy hostinského, který by podal alkohol někomu, o kom lze důvodně předpokládat, já to teď budu parafrázovat, že zkrátka a dobře vypije pivo a sedne si třeba za volant a pojede autem. O tom také byla velká diskuse. Myslíte si, že řekněme ústavní stížnost by mohla být úspěšná a mohla by nějakým způsobem ohrozit ještě platnost celého toho zákona?

Jaroslav MALÝ, senátor /ČSSD/
--------------------
Ne. Ne. Já si myslím, že to tam dobře vysvětlili právníci. Tohleto není na ústavní stížnost. Je to zajímavá námitka, to určitě ano. Stejně tak je, tam bylo diskutováno, jak pozná hostinský, že pacient je podnapilý, tak to jsem se trošku divil, protože ta podnapilost je hostinskému většinu dobře známá. Ví, že ten člověk nemluví dobře, že se nepohybuje dobře. Tohleto je věc, kterou, kterou musí prokázat nikoliv ten hostinský, ten hostinský nebude za to popotahován, ale musí prokázat ten orgán, který ho chce popotahovat. Takže představte si situaci, že před hospodou na vesnici zastaví autobus s dětma, vyběhne šofér a řekne, Pepku, dej mi jedno pivo, já, dneska je vedro, já jedu dál. To je situace, kdy by ten hostinský rozhodně byl za to postižen, protože evidentně ví, že ten člověk pojede autem. Jestliže někdo odstaví auto za 4 bloky a jde si dát panáka a vypije jich 6 a pak si jde sednout do auta, tak je to jeho problém, nikoliv problém toho hostinského.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
Mým hostem ve Dvaceti minutách Radiožurnálu byl Jaroslav Malý, senátor za ČSSD. Díky za návštěvu.

Jaroslav MALÝ, senátor /ČSSD/
--------------------
Já vám děkuji za rozhovor.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
Z dnešní Dvacítky Radiožurnálu je to vše. Za pozornost děkuje a hezký večer přeje Jan Moláček.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Jan Moláček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.