Reorganizace policie byla šitá horkou jehlou, zpráva komise neodpovídá na základní otázky, zaznělo ve speciálu Radiožurnálu

Cílem reorganizace policie nebylo odstranit bývalého ředitele protimafiánského útvaru Roberta Šlachtu, omezit činnosti policejních útvarů nebo zabránit vyšetřování některých útvarů. Takové jsou závěry sněmovní vyšetřovací komise k reorganizaci police, kterou přednesl ve sněmovně předseda komise Pavel Blažek.

Co na zprávu komise říká bývalý ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta? „Neočekávali jsme nějaký konkrétní výsledek s tím, že by se ukázalo, kdo za tím konkrétně stál, poslanecká komise by to asi ani nedokázala,“ říká.

Zpráva vytvořená komisi je ale podle neodpovídá na základní otázky - proč byla reorganizace spuštěna tak narychlo, proč byla nepřipravená a také utajená před těmi, kteří byli aktéry reorganizace.

Čtěte také

Poslanec KSČM a člen komise Zdeněk Ondráček ale namítá, že komise dostala od pléna Poslanecké sněmovny konkrétní zadání, a na to se snažila v průběhu činnosti odpovědět. „ Výsledek odpovídá zadání, které komise dostala,“ argumentuje.

Komise také podle něj nebyla zřízena kvůli tomu, aby odpovídala na otázky jednotlivý lidí, kteří byli předvoláni, ale na ty, které předložila poslanecká sněmovna. Na druhé straně připouští, že reorganizace policie byla šitá horkou jehlou a nebyla podložená analýzami, zároveň ale byla plně v kompetenci policejního prezídia a ministerstva vnitra.

Policie není partou zahrádkářů

Překvapení po prostudování zprávy neskrývá ani olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan. „Nejpodstatnější faktická zjištění se sestávají na pěti stranách, pokud jsme slyšeli, že komise shromáždila 4 tisíce stran textů, vypovědí, důkazů, tak to, co je v té zprávě uvedeno, je jenom malinká výseč toho, co jsem očekával, že ve zprávě bude,“ vyzdvihuje.

Upozorňuje také, že ze zprávy se nedá zjistit, co jednotlivý svědkové, kteří byli slyšení, říkali, co bylo obsahem listinných důkazů, které byly předloženy komisy. „Na základě těchto informací si zprávu může vykládat každý, jak chce,“ dodává s tím, že zpráva je příliš sterilní.
Podle investigativního reportéra Janka Kroupy dochází k nedorozumění mezi jednotlivými stranami – každá z nich čekala nějaký výsledek, který se úplně nedostavil, zároveň připomíná, že zpráva není obžalobou, ale výsledkem pátrání několika poslanců, nikoliv lidí, kteří by byli například státními zástupci.

„Pravdou je, že na tu základní otázku dává odpověď realita – neobjevil se případ, který by v tuto chvíli kvůli reorganizaci skončil,“ zdůrazňuje. Sdílí také názor, že Robert Šlachta neměl odcházet, naopak kritizovat zevnitř a odejít ve chvíli, kdyby byl nějaký případ zameten pod koberec.

Pavel Blažek, politik, sněmovní vyšetřovací komise

Na to Robert Šlachta reaguje tím, že policie není partou zahrádkářů, má své vedení, jasně danou hierarchii a nelze nesouhlasit se svým nadřízeným. „Nedovedl jsem si představit, že bych měl pod panem Tuhým a panem Laubem dále fungovat a podílet se na projektu, který rozjeli,“ namítá.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: jap , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.