Sudety a poklidná příroda. Film Přes kosti mrtvých útočí na hlavní cenu festivalu Berlinale

Mezi kandidáty na hlavní cenu letošního festivalu Berlinale bude film Přes kosti mrtvých. Natočila ho polská režisírka Agniezska Holland.

Příběh o ženě, která je v důchodu a přestěhovala se do českého pohraničí, do Sudet. Tam žije na samotě se dvěma psy. Zajímá se o archeologii, práva zvířat a přírodu.

Měla by být spokojená a klidná, ale nemůže akceptovat nespravedlnost ohledně zvířat, která se kolem odehrává. Pak začnou umírat lovci.


Film Přes kosti mrtvých je založený na knize známé polské autorky Olgy Tokarczuk.

„Na filmu spolupracovali Češi. Štěpán Hulík, Pavel Hrdlička a Miroslav Krobot. Duch toho filmu je nejčeštější z mých filmů. Udělali jsme jednu postavu, která v románu nebyla česká, Borose. Toho právě hraje Mirek Krobot,“ doplňuje slavná režisérka.

„Štěpán Hulík pomohl se scénářem, Pavel Hrdlička pomohl se střihem a producenti byli stejní jako u Hořícího keře. I Zvířata byla a studio UPP, které dělalo počítačové efekty, pocházejí z Česka.“

Co si myslí o komunistické spolupráci Lecha Walesy? Je polská společnost apatická? Byla překvapená ze zvolení Donalda Trumpa?

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: vpo , jaw
Spustit audio