Za úpadkem preferencí sociální demokracie nestojí pouze Bohuslav Sobotka, zdůrazňuje sociolog Jan Hartl

Politické grémium sociální demokracie rozhoduje o politické budoucnosti Bohuslava Sobotky – povede stranu do podzimních parlamentních voleb? Podle sociologa a Jana Hartla z agentury STEM je tím nejlepším a nejpravděpodobnějším scenářem nechat věci tak, jak jsou a v zásadě nepřepřahat.

„To, čeho jsme byli svědky, co viděli naši posluchači ve výsledcích řady výzkumů, je velice rozkolísaná hladina veřejného mínění po demisi a všech přesunech,“ vysvětluje s tím, že veřejnost zareaguje s určitou pevností až teprve po několika týdnech.

Připomíná také, že z řady výzkumů je podle něj známo, že politické straně nejvíce ublíží prosakující zprávy o rozhádanosti uvnitř strany. Rezignace Bohuslava Sobotky na post předsedy by byl logickým krokem, pokud by měl za následek uklidnění nálad uvnitř strany, která by pak lépe zvládala nároky na předvolební kampaň.

„Často, co se pokazit může, tak se pokazí, a snaha uklidnit, pokud není náležitě uvážená, může věci často zhoršit, proto si myslím, že by věci mohly zůstat při staru,“ upozorňuje s tím, že za úpadkem preferencí sociální demokracie nestojí pouze Bohuslav Sobotka.

Připomíná také, že právě český premiér a předseda ČSSD je schopen dosáhnout dohody i v obtížných situacích, ale tento svůj kapitál a vklad do politického procesu podle něj prohospodařil.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio