Povinné předškolní vzdělávání? Opatření je příliš represivní, říká Daniel Hůle

Od září začíná platit povinný rok předškolního vzdělávání – všechny pětileté děti budou muset nastoupit do mateřských školek, jinak rodiče riskují pokutu. Jak se tento záměr podaří naplnit v sociálně vyloučených lokalitách? Podle Daniela Hůleho z organizace Člověk v tísni jeden rok pro znevýhodněné děti toho příliš nespraví.

„Pro ministerstvo jsem zpracovával studii proveditelnosti před několika lety, zpočátku jsem se spíš klonil na základě praktické zkušenosti z vyloučených lokalit, že by to bylo asi dobré opatření, ale v průběhu všechna relevantní poznání ukazovala, že to nebude správná cesta,“ říká.

Řada dětí se vůbec nedostavila k zápisům, což může být z několika různých příčin – někteří rodiče záměrně bojkotují tuto povinnost, neboť se domnívají, že nařízení je v rozporu s ústavou. Další radiče zase nemusí vědět, že tato povinnost existuje. „V tuto chvíli známe celou řadu rodin, které se k zápisu nedostavili,“ říká.

Celé opatření je podle něj postaveno příliš represivně, zároveň postihuje rodiče, kteří tuto intervenci vůbec nepotřebují. „Do předškolního vzdělávání je potřeba znevýhodněné děti dostat daleko dříve, několik let před nástupem do základní školy, protože handicap narůstá a jeden rok to příliš nespraví,“ uzavírá.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: prh , mba
Spustit audio