Juncker lakuje EU na růžovo, základy jsou špatně postavené, říká Jiří Payne

EU by měla zůstat dále kontinentem solidarity, ale ti, kteří nárok na azyl nemají, musí odejít. To jsou slova předsedy Evropské komise Jeane-Claude Junckera, který ve svém projevu volal i po rozšíření eurozóny, ale také o kvalitě stejně značených potravin. Projev poslouchal také europoslanec ze Strany svobodných občanů Jiří Payne. Ten se domnívá, že Juncker lakuje EU na růžovo.

„Vyhnul se letitému problému, což je nedemokratičnost EU, tedy v zásadě to, že voliči nemají žádný vliv na to, co se děje v Bruselu,“ komentuje Junckerův projev s tím, že kroky, které předseda EK navrhl, ve skutečnosti směřují opačným směrem.

Juncker například podle něj navrhuje, že by se předseda Evropské komise a Evropské rady sloučili do jedné osoby. „Jestli už teď má EU problémy s tím, že nevyhovuje požadavkům na rovnováhu moci, která je podmínkou demokratického systému, tak tímto způsobem to ještě více vychyluje špatným směrem,“ upozorňuje.


Dnes už bych nemluvil o vystoupení z EU, ale daleko více o tom, že se musí zásadně přebudovat. Základy jsou špatně postavené. Jiří Payne

V souvislosti s migrační krizí nesouhlasí s požadavkem sjednocených sociálních standardů, včetně toho, že i pro uprchlíky nebo přistěhovalce by měly být stejné jako například v Německu.

„To znamená, že by česká vláda měla platit každému uprchlíkovi plat, který převyšuje průměrný plat českého občana. To je přece nesmyl, to jsou zbožné výkřiky,“ říká.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio