EU má promyšlené návrhy proti daňovým únikům firem, říká Luděk Niedermayer

Pozornost veřejnosti vyvolaly takzvané Paradise Paper, dokumenty, které poukazují na ukrývání majetku v daňových rájích – objevují se v nich jména osob a firem jak Nike, Apple nebo britská královna Alžběta II. „Dokumenty ilustrují to, že řada firem nebo velmi bohatých lidí hledá příležitosti, jak to své bohatství zvýšit, aniž by platili daně,“ vysvětluje europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer.

Dokumenty kombinují věci, které mohou být nelegální, s věcmi, které jsou legální, a také s šedou zónou, která leží na hraně. „První dojem, že všichni tito lidé se dopouštějí porušení zákona, není úplně přesný,“ nastiňuje.

Někteří lidé jsou schopní nalézt různé mezery a rozdílnosti národních daňových úprav a strukturují finanční operace tak, aby toho využili. „Nejlepší reakcí jsou lepší, jednodušší, srozumitelné zákony,“ říká.

Na druhou stranu upozorňuje, že nikdo nechce zamezit v Evropě převodu kapitálu, ale tomu, aby se z jedné země do druhé převáděly zisky bez jakékoliv vazby na ekonomickou aktivitu. Připomíná také, že EU za poslední dva až tři roky přijala balík legislativy, který to výrazně komplikuje.

Zbraní tak podle něj přibývá, ale mezer zůstává hodně, ať už pro fyzické nebo právnické osoby, a řada lidí a firem je využívá.

Existují také promyšlené návrhy, které by snížily možnost firem vyhýbat se placení daní – například sjednocení daňového základu. „Další podstatnou věcí je připravovaná evropská reforma DPH,“ uzavírá.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio