Mám veškeré platné bezpečnostní prověrky. Prezident se mnou počítá, říká Vratislav Mynář

Český premiér Andrej Babiš vyzval před druhým kolem volby prezidenta Miloše Zemana, aby se distancoval od svých nejbližších spolupracovníků, myslel tím mimo jiné kancléře Vratislava Mynáře. Ten ale Babišovým slovům nepřikládá velkou váhu.

„Pro mě je důležité, co si o mé práci myslí pan prezident, já bych to přikládal možná nějaké nervozitě, možná nějakému afektu,“ říká Mynář s tím, že věří, že s ním je Zeman spokojen. „Pan prezident mi ve velmi přátelském rozhovoru sdělil, že s mou prací počítá,“ vysvětluje.

Potvrzuje také, že Zeman počítá i s prací poradce Martina Nejedlého, prezidentovým poradcem také zůstává šéf čínské investiční skupiny CEFC Jie Ťien-ming. Informace o údajném vyšetřování investora podle Mynáře nejsou potvrzené. „Pan prezident mluvil s čínskou velvyslankyní, ta mu nepotvrdila tyto spekulativní informace,“ dodává.

A jak dlouho bude trvat soudní řízení ohledně prověrky, kterou Mynářovi neudělil Národní bezpečnostní úřad? „Jsem rád, že nepotřebuji žádnou bezpečnostní prověrku. Mám veškeré platné bezpečnostní prověrky, které souvisí s výkonem mé funkce,“ říká.


Zvykl jsem si, že na pana prezidenta si nikdo netroufne… tím pádem jsou ti nejbližší kolem něj lehkou lovnou kořistí.Vratislav Mynář

Na otázku, kdy rozhodne soud, nedokáže odpovědět – není soudcem a nechce ovlivňovat soud. Odmítá také to, že by skončil na Pražském hradě, pokud soud nevyhoví jeho odvolání.

„Nikdy jsem nic takového neřekl. Splnil jsem veškeré normy, které jsou potřeba k tomu, abych fungoval jak kancléř, a to znamená, že mám prověrku, která naplňuje zákonné normy pro to, abych fungoval jako kancléř,“ uzavírá.

autoři: prh , mba
Spustit audio