28. října na Pražský hrad nepůjdu. Danielu Hermanovi věřím, říká místopředseda Sněmovny Jan Bartošek

Část politiků avizovala, že se nezúčastní oslav 28. října na Pražském hradě. Nepůjde tam ani místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek z KDU-ČSL. Oslavy vzniku republiky se podle něho dostaly jinam, než kde by měly být.

„Myslím, že to je den, který by měl lidi v našem státě spojovat. Měla by to být oslava a připomínka lidí kteří zemřeli za 1. světové války, třeba bratr mé babičky. Je to den, kdy bychom měli být hrdí na naši zemi a odměnit lidi, kteří přispěli k tomu, aby naše země vzkvétala,“ říká Bartošek.

Dodává, že pro něj 28. říjen symbolizuje hrdost na tuto zemi, což se letos z oslav vytratilo. Rozumí lidem, kteří na hradní oslavy půjdou, a odmítá, aby na ně bylo nahlíženo jako na lumpy. Zároveň rozumí i těm, kteří se oslav nezúčastní.

Čtěte také

To, že Daniel Herman promluvil o údajném vydírání ze strany prezidenta, který měl podmínit udělení vyznamenání jeho strýci Jiřímu Bradymu zrušením ministrovi schůzky s dalajlámou, pokládá Jan Bartošek za správné a Hermanovým tvrzením věří. Čekal, že bude na dnešní tiskové konferenci na Pražském hradě předložen nějaký zásadní důkaz o tom, jakým způsobem probíhala komunikace, což se podle Jana Bartoška nestalo.


To, co velmi poškozuje tuto republiku, je politická kultura, která se z ní téměř vytratila. Jako politici nedáváme dobrý příklad a jsem přesvědčen, že když jako politici začneme rozdělovat tuto společnost, tak to není nic dobrého. JAN BARTOŠEK

A co si myslí o prohlášení premiéra Bohuslava Sobotky, který chce Jiřímu Bradymu udělit medaili Karla Kramáře, i když kontrasignoval seznam osobností vybraných prezidentem? „Poslanecká sněmovna navrhuje, prezident vybere, premiér kontrasignuje. Pokud se tam neobjevilo jméno Jiřího Bradyho, je to plně v kompetenci pana prezidenta. Současně rozumím i tomu, že pan Brady dostane řadu ocenění. Myslím, že to je správné, že bude oceněn, protože jeho životní příběh je motivující.“

Bude podle Jana Bartoška Miloš Zeman znovu kandidovat na prezidenta? A měl Daniel Herman lobbovat za medaili pro svého příbuzného? Poslechněte si celý rozhovor s místopředsedou Poslanecké sněmovny Janem Bartoškem. Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , jpr
Spustit audio