Pavel Bém, primátor Prahy

Občanská demokratická strana má předsedu, který není ve vládě, který se vzdal poslaneckého mandátu a který klíčové hlasování sleduje ze sněmovní galerie pro návštěvníky. Předsedu, který nazývá podávání ústavních stížností na Lisabonskou smlouvu špinavou hrou a také předsedu, kterého čeká boj ve vlastní straně. Na prosincovém kongresu bude žádat o mandát vést stranu do voleb. Vítejte u Dvaceti minut radiožurnálu, přeji vám dobrý podvečer. Hostem příštích dvaceti minut bude primátor hlavního města Prahy a občanský demokrat Pavel Bém, dobrý večer pane primátore.

Pavel BÉM, primátor hlavního města Prahy /ODS/:
Pěkné odpoledne.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Takže měl by Mirek Topolánek vést ODS do květnových voleb?

Pavel BÉM, primátor hlavního města Prahy /ODS/:
Mirek Topolánek zvítězil při posledním kongresovém volebním klání, dostal dvouletý mandát a jako suverénní předseda ODS musí vést Občanskou demokratickou stranu do příštích voleb.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ve včerejším rozhovoru pro E 15 ale tento suverénní předseda Mirek Topolánek říkal tuto větu. "Pokud na listopadovém kongresu dostanu mandát, povedu stranu do voleb v květnu". Jak to bude vypadat, takové říkání si na nevolebním kongresu o mandát?

Pavel BÉM, primátor hlavního města Prahy /ODS/:
Tak čas od času se stává, že i na nevolebním kongresu přijde předseda nebo celé vedení, zvláště pak v těžkých dobách a myslím si, že prožíváme do značné míry těžké doby, nejenom Občanská demokratická strana a česká pravice, ale celá naše země s ohledem na hospodářskou krizi i současné vlastně politické nastavení, takže není to úplně neobvyklé. Takový požadavek by mohl být usnesením delegátů kongresu, kteří by potvrdili vlastně vedení nebo Mirka Topolánka ve funkci a zavázali ho k nějakému dobrému výsledku ve volební kampani a v následných volbách, ale já v tuto chvíli nechci předbíhat. Samozřejmě před každým kongresem dochází k nejrůznějším tancům, tanečkům, dohadování.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Už nastaly pane primátore?

Pavel BÉM, primátor hlavního města Prahy /ODS/:
Tak určitě je možné je citlivě vnímat jako lakmusový papírek prostřednictvím vyjádření některých lídrů nebo nejvyšších představitelů ODS včetně Mirka Topolánka. Já si myslím, že i ten rozhovor sám, který jste citoval, je součástí takového zcela legitimního obvyklého, bych řekl, předkongresového tance.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dobře, vy bezesporu budete účastníkem toho kongresu Občanské demokratické strany a až přijde na lámání chleba a bude tam například vznesen tento požadavek, aby byl nějakým hlasováním a to už je jedno, jestli delegátů celého kongresu nebo nějakého širšího vedení, potvrzen tím volebním lídrem do voleb v květnu 2010, tak zvednete ruku nebo ne? Myslím tím pro variantu "ano", samozřejmě.

Pavel BÉM, primátor hlavního města Prahy /ODS/:
Tak samozřejmě těch hypotéz a spekulací a co by bylo kdyby teď v této chvíli je strašně moc. Jak takové usnesení bude vypadat a k čemu bude koho zavazovat, co bude říkat a vůbec, já si myslím, že...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Počkejte pane primátore, nemusíme to příliš zesložiťovat. Já chápu, že těch variant může být mnoho, ale ve chvíli, kdyby se jednalo o to, že Mirek Topolánek si znovu říká o mandát vést ODS do květnových voleb. Tak řeknete ano nebo ne?

Pavel BÉM, primátor hlavního města Prahy /ODS/:
Ale ještě jednou, co to je takový mandát? Jeli to forma jakéhosi potvrzení stávajícího, existujícího mandátu suverénního předsedy ODS, tak já tu ruku zvednu. Já jsem člověk, který jako jediný zvedl jakýsi symbolický pomyslný prapor na posledním kongresovém klání. Já jsem se Mirkovi Topolánkovi postavil, důvody pro to byly zřejmé. Xkrát byly ventilovány ve sdělovacích prostředcích, nebudu se k nim vracet a prohrál jsem. Já jsem si toho hodně prožil před kongresem, o kongresu i po kongresu, respektuju výsledky kongresu a nemám důvod v tuto chvíli říkat žádná silná prohlášení, co by bylo, kdyby. Prostě Mirek Topolánek má, podle mne, mandát. Já tento mandát respektuju a očekávám, že povede občanské demokraty do volebního klání.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak já se, pane primátore Béme, zeptám ještě jinak. Vy jste poskytnul rozhovor deníku Právo a mluvil jste tam o tom, že ten případný někdo jiný, než ten suverénní lídr Mirek Topolánek, který by eventuálně mohl vést ODS v těchto časech, by se musel obětovat proto, aby převedl ODS a teď cituji přesně "mezi Skylou a Charybdou". To znamená, že Mirek Topolánek v tom vašem podání bude tou obětí?

Pavel BÉM, primátor hlavního města Prahy /ODS/:
Ne, já se vrátím k tomu rozhovoru. Dostal jsem otázku, co by se stalo, kdyby Mirek Topolánek odstoupil, jak to avizoval, poté co spojil například svoje další setrvání ve funkci s obhajobou, podpisem a ratifikací Lisabonské smlouvy a já jsem na tuto otázku odpověděl, že za prvé je strašně důležité vnímat, jak přesně tu větu nebo jaké slovíčko Mirek Topolánek použil, abychom mu mohli rozumět. Za druhé, s velkou pravděpodobností jsem prohlásil něco, jako že už jsem slyšel někdy hodně tvrdá nebo hodně odvážná prohlášení, ze kterých po 24 hodinách nebylo vlastně vůbec nic a za třetí, že si myslím, že Mirek Topolánek nevzdá své předsednictví, že naopak se bude snažit zcela logicky zákonitě dotáhnout ten svůj funkční mandát do konce a pokud možno přivést ODS k vítězným volbám v květnu nebo v červnu příštího roku. To je mé očekávání a na další otázku, co by se stalo ale kdyby přeci jenom rezignoval, tak jsem řekl, tak pak by se ODS ocitla v extrémně složité situaci, tím spíše že máme vlastně před volbami a jsme v jakési studené předvolební kampani. Zároveň jsme v extrémně složité situaci s ohledem na hospodářskou ekonomickou krizi a samozřejmě nastavení a vnitřní pohoda uvnitř ODS není žádná sláva a řekl jsem, že by se v takovém případě musel hledat nějaký obětní beránek, který by nás prostě tím složitým úskalím provedl a na další otázku jsem odpověděl, že takového obětního beránka já zatím kolem sebe nevidím a nepočítám se za něj ani já sám. Ani já jím nejsem a to není proto, že bych se prostě nechtěl podílet na nějaké renesanci nebo na, řekněme vzestupu nebo na přípravě na vítězné volby. V žádném případě, ale prostě ODS hledá a hledala by v takovém případě člověka, který bude spojovat, sjednocovat a nikoliv rozdělovat a to já bohužel v tuto chvíli o sobě nemohu říct.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dobře, tak to je nějaká sebereflexe vůči vám. Na druhou stranu, je vůbec někdo takový v ODS? A teď tady nechci rozviřovat nějaké předvolební klání uprostřed ODS, na druhou stranu dostaneme se ještě k tématům, která minimálně podle vašich vyjádření ODS mají sílu štěpit.

Pavel BÉM, primátor hlavního města Prahy /ODS/:
Obávám se a přiznám se, že takového jakéhosi sjednotitele v tuto chvíli nevidím a i proto si nejsem jist, že by bylo správné, kdyby občanští demokraté vstoupili na kongres s nějakými převratnými požadavky a například s návrhem, že by kongres měl být volební. Já v žádném případě nepatřím mezi ty, kteří by tuto myšlenku podporovali.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
V čem podle vás pane primátore Béme, Mirek Topolánek Občanskou demokratickou stranu rozděluje?

Pavel BÉM, primátor hlavního města Prahy /ODS/:
Tak já myslím, že nejspíše už od toho prosincového kongresu loňského roku a řekl bych, že i vlastně dlouhé měsíce před tím. Od dob, kdy občanští demokraté museli, řekněme, dělat dramatické programové ústupky vůči svým koaličním partnerům, nebyli jsme schopni naplnit naše poměrně velmi ambiciózní předvolební sliby. Mezi občanskými demokraty je stále poměrně silná skupina těch, kteří prostě chtějí nízké daně a mimořádně jednoduchý daňový systém, kteří chtějí malý, levný stát, byť silný v těch oblastech, kde by stát měl být silný jako je, já nevím zahraniční politika, bezpečnost, obrana státu. Čili v těch...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ale co on říká? On říká, ne, nebude malý stát, nebudou nízké daně a tak dále, to je to v čem rozděluje?

Pavel BÉM, primátor hlavního města Prahy /ODS/:
V mnoha ohledech se nám prostě tyto klíčové priority, závazky, historické nepodařilo obhájit. To začalo nepochybně občanské demokraty rozdělovat. Samozřejmě Lisabon je další velké téma, které občanské demokraty štěpí. Já v tuto chvíli si netroufám tvrdit na čí straně je většina v podpoře či odporu vůči Lisabonské smlouvě, ale jsou to témata, která dnes a upřímně řečeno i dříve v každé politické straně nebo téměř v každé politické straně vytvářela vnitřní pnutí a ono vnitřní pnutí v politické straně není nic špatného, ono je základem názorové plurality, základem diskuze.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pokud ovšem minimálně vy už nějaký ten pomalu rok používáte k tomu pnutí slovo štěpí nebo rozštěpit, protože to vy spojujete s Lisabonskou smlouvou a ODS.

Pavel BÉM, primátor hlavního města Prahy /ODS/:
Nikoliv, já názorově dlouhodobě říkám stále to samé. Občanští demokraté vždycky říkali, že nejsou zastánci, teď jenom připomínám naši zahraniční politiku, vždycky jsme říkali, že nejsme zastánci žádné eurofederalizace, nejsme zastánci evropské ústavní smlouvy, dokonce Mirek Topolánek ji označil za "shit". Vymezovala se proti ní celá Občanská demokratická strana.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Co se pane primátore stalo? Stalo se to, že se nějaká část vašeho, řekněme, užšího vedení tak říkajíc urvala a navzdory vaší členské základně prostě teď říká, Lisabonská smlouva "ano", to je to co se děje?

Pavel BÉM, primátor hlavního města Prahy /ODS/:
No to co se děje je, že jsme se samozřejmě od prvopočátku prvních příprav návrhů evropské ústavní smlouvy dostali o nějakých pět nebo šest let dále, jsme na konci ratifikačního procesu. Česká republika je jednou z posledních zemí, kde smlouva ještě nebyla ratifikována, což samozřejmě vytváří obrovský zahraničně politický tlak. V tomto zahraničně politickém tlaku žila předchozí koaliční vláda a Mirek Topolánek, samozřejmě to asi není nic příjemného, zcela logicky se v takovém tlaku vytváří, řekněme názorové posuny nebo dovedu si prostě představit, že...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dovolíte pane primátore, vy teď kolem toho tak trochu lavírujete, abych to popsal, kolem té odpovědi. Tak jak to je? V tom tlaku vládnutí v koaliční vládě, Mirek Topolánek jako předseda ODS prostě ty pravicové, řekněme zásady, které ODS vždy si vytyčovala, prostě zklamal? Právě proto, že se přidal na stranu obhájců Lisabonské smlouvy?

Pavel BÉM, primátor hlavního města Prahy /ODS/:
Ale to nemá nic moc společného s pravicovými zásadami. Já jsem se zmínil o ekonomice, no tak prostě nebyli jsme schopni jako celé vedení celé Občanské demokratické strany, jsme nebyli schopni prosadit to vše, co jsme chtěli prosadit. Na druhou stranu koaliční vláda udělala spoustu dobrých kroků, takže se nemáme za co stydět. V Lisabonské smlouvě se nepochybně část vedení ODS posunula od zjevného, řekněme zjevné rezistence nebo vzdoru vůči tomuto dokumentu, na stranu její obhajoby a to je názorový posun, který nevím jestli štěpí ODS, ale nicméně vytváří uvnitř politické strany pnutí.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A to vy vnímáte jako selhání?

Pavel BÉM, primátor hlavního města Prahy /ODS/:
Já nehovořím o žádném selhání, to mluvíte vy o selhání. Já hovořím o zcela běžné dynamice uvnitř politické strany. Obvykle témata nejsou tím, co stranu štěpí, obvykle lidé štěpí stranu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dobře, ale počkejte pane primátore, vy to řekněme tak jako zahlazujete.

Pavel BÉM, primátor hlavního města Prahy /ODS/:
Já nic nezahlazuju, já vám říkám, co si myslím. Já říkám...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dobře, ale vy přece, ale vy kromě toho také dobře víte...

Pavel BÉM, primátor hlavního města Prahy /ODS/:
Lisabonská smlouva je téma, které rozděluje ODS minimálně na dva tábory, nevím jestli stejně silné. Za druhé říkám, že stále existuje poměrně početná skupina těch, kteří stále tvrdí to samé, to znamená, že to je dokument, který není pro Českou republiku výhodný, který nedělá bezpečnější nebo nevytváří záruky bezpečnější Evropy, záruky Evropy, která bude více prosperovat, záruky Evropy, která bude více schopna obstát v té mezinárodní globální konkurenci na světovém trhu. Nedělá ani Evropu, která by byla spravedlivější nebo svobodnější. Prostě je to dokument, který je politickým projektem a tento politický projekt je pro Českou republiku nevýhodný. To říkám dlouhodobě a to říká významná část občanských demokratů. Část těch občanských demokratů se prostě rozhodla, ať už z jakýchkoliv důvodů legitimních či nelegitimních svůj názor obrátit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A kdy by to pane primátore takto bylo, jak to přesně takto popisujete, tak by pravděpodobně Mirek Topolánek, předseda ODS neříkal na adresu jednoho z autorů těch dvou stížností, které jsou teď u Ústavního soudu, dnes byla jedna zamítnuta Ústavním soudem, nebyla přijata, stížnosti na Lisabonskou smlouvu a na ten vázaný mandát vlády, tak by pravděpodobně Mirek Topolánek neříkal, že to je špinavá hra a neříkal by o senátorovi Oberfalzerovi, že je to nosled Vlastimila Tlustého, který byl de facto odejit z ODS a už není jejím členem.

Pavel BÉM, primátor hlavního města Prahy /ODS/:
Já tohle nemám rád. Poslední dobou zaznívá v českých médiích i tedy bohužel zásluhou občanských demokratů, zaznívají nejrůznější osobní urážky. Já si myslím, že senátor je ústavní činitel, který má právo a kdo jiný by to měl udělat než senátor nebo poslanec, když se mu něco nezdá, nelíbí, tak třebas podat i stížnost k Ústavnímu soudu. Stejně tak jako já neříkám o někom, že je blb z Horní Dolní nebo vidlák z Vidlákova. Prostě a jednoduše ani senátor Oberfalzer nemůže být označen jako někdo, kdo hraje nějakou špinavou hru. Prostě a jednoduše on a dalších, jestli se nepletu 16 senátorů, se rozhodlo podat ústavní stížnost a pro Boha, tato síla senátorů v horní komoře parlamentu je síla, která reprezentuje nějakých já nevím možná 20% hlasů českých senátorů. Pro Boha, co to je za špinavou hru? Nemůže to být žádná špinavá hra, je to prostě jejich legitimní právo.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Říká zatím ve Dvaceti minutách radiožurnálu primátor hlavního města Prahy a občanský demokrat Pavel Bém. Zůstaňme ještě prosím na chvíli u Lisabonské smlouvy. Vy jste sám popsal tu situaci, ve které se Česko ocitlo, to znamená, že je de facto pravděpodobně po podpisu polského prezidenta Lisabonské smlouvy poslední zemí, která Lisabon nebude mít ratifikována. Měl by Václav Klaus, prezident České republiky Lisabonskou smlouvu podepsat?

Pavel BÉM, primátor hlavního města Prahy /ODS/:
Tak především, Václav Klaus je hlava státu a jestli podepíše nebo nepodepíše, to ví on sám. V tuto chvíli já nemohu radit ani nebudu radit Václavu Klausovi co má udělat, on to ani naštěstí nepotřebuje. Ale obávám se, že je pod tak neobyčejným tlakem té evropské 27, že to bude mít hrozně těžké. Samozřejmě, předpokládám že Václav Klaus podobně jako řada, významná část, bych si troufl tvrdit, občanských demokratů má vůči Lisabonské smlouvě určité výhrady. Na druhou stranu je také realitou, že pokud obě komory Poslanecká sněmovna i Senát Lisabonskou smlouvu schválí, tak k té konečné ratifikaci už skutečně schází víceméně administrativní podpis prezidenta a samozřejmě to vysvětlování nějakého otálení je z tohoto pohledu strašně složité, takže to, co udělá Václav Klaus nebo neudělá, je jeho rozhodnutí.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To beze sporu. Já jsem po vás nechtěl radu, ale na druhou stranu parlament řekl ano, obě komory. Je myslitelné, pro vás, pro Pavla Béma, aby po tomto ano nebyl podpis prezidenta?

Pavel BÉM, primátor hlavního města Prahy /ODS/:
Dovedu si to představit i když je to hodně obtížně představitelná vize, ale dovedu si to představit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Proč je to hodně obtížně představitelné?

Pavel BÉM, primátor hlavního města Prahy /ODS/:
No protože tím, samozřejmě my jsme, Česká republika je dnes v situaci, kdy má sice vládu, ale ta vláda nemá politický mandát. Nebo má jakýsi polopolitický mandát a zase tanečky, které dneska kolem mandátu Fischerovy vlády vidíme z hlediska, řekněme podpory či nepodpory těch nejsilnějších politických stran, tak to jenom potvrzují. Nepochybně nás čeká velmi složitých sedm, osm, možná devět měsíců do dalších voleb než se znovu rozdají karty. Ty karty, které se znovu rozdají, tak prostě dají nějaké vládě politický mandát ať ta vláda bude dobrá nebo špatná, ať bude levá nebo pravá.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A jak to souvisí s Lisabonem?

Pavel BÉM, primátor hlavního města Prahy /ODS/:
Tím chci říct, že v této situaci, kdy jsme všichni doufali, že budou volby v říjnu, nejpozději v listopadu a ony vlastně nejsou a budeme mít, budeme v jakémsi provizoriu žít dalších osm nebo devět měsíců, nevíc v době, kdy skutečně ekonomika České republiky na tom není příliš růžově a začíná to být bohužel vidět už i v hlavním městě Praze.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jak to souvisí s Lisabonem pane primátore?

Pavel BÉM, primátor hlavního města Prahy /ODS/:
Dostávám se k tomu, že se celospolečenská atmosféra, nálada odehrává v jakémsi napětí a to napětí samozřejmě není dobré a ničemu dobrému neprospívá a samozřejmě jakýsi spor mezi, řekněme, oběma komorama parlamentu a prezidentem ohledně podpisu či nepodpisu Lisabonské smlouvy je něčím, co tomu zklidnění politické scény určitě nemůže nic přidat, takže v tomto ohledu je ta situace mimořádně složitá.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, zpátky na českou politickou scénu. Jiří Paroubek, předseda ČSSD a Mirek Topolánek, předseda ODS teď prožívají další, řekněme neklidné období. Mají, řekněme, nějakou další krizi nedůvěry. Topolánek obvinil ČSSD, že vrací zemi zpátky k nebezpečí komunismu, ČSSD kontrovala před malou chvílí tím, že návratu komunistických praktik, zejména korupce napomohla ODS. Vy jste pane primátore s Jiřím Paroubkem na magistrátu dlouho spolupracoval. Máte nějaký, řekněme, recept na to, jak s ním vyjít?

Pavel BÉM, primátor hlavního města Prahy /ODS/:
Tak já jsem spolupracovat, seděl v jedné radě s Jiřím Paroubkem v té době Jiří Paroubek byl náměstkem pražského primátora, dva roky přesně, necelé dva roky. Bylo to v době po katastrofálních povodních v roce 2002, takže mezi lety 2002 a 2003 a 2004. V té době se Praha zvedala z největší přírodní katastrofy.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dobře, zeptám se jinak. Co dělá Mirek Topolánek špatně ve vztahu k Jiřímu Paroubkovi. Proč spolu nemohou vyjít?

Pavel BÉM, primátor hlavního města Prahy /ODS/:
Já to říkám v kontextu toho, že v té době byla Praha také v krizi a nám nezbývalo než se napříč politickým spektrem, to znamená i se sociálními demokraty dohodnout, jak co nejrychleji se z té krize dostat a ono se to povedlo. Takže dnes nemáme v Praze po té povodni ani památku, takže.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ale těm oběma lídrům se to prostě nevede.

Pavel BÉM, primátor hlavního města Prahy /ODS/:
Ale já těžko mohu posuzovat, protože od té doby se hrozně moc věcí změnilo. Od té doby Jiří Paroubek vyrostl v politika prostě jiného formátu. Z komunálního rozměru přerostl do toho celorepublikového, byl premiérem. Myslím si, že se hodně změnil v tom čase. Čili kdybych já dnes radil Mirku Topolánkovi, tak za prvé to určitě nebudu dělat přes média, to by bylo hloupé a za druhé si ani nejsem jist a to nejenom jako politik, ale i třeba jako psycholog nebo psychiatr, tak si vlastně nejsem jist, jestli bych radil správně, protože si myslím, že Jiří Paroubek se změnil. Ale stejně tak jako se změnil za posledních sedm let Mirek Topolánek, takže nechci radit, vím že to je strašně složité, vím že česká politická scéna je rozdělena na dva nesmiřitelné tábory a je to vidět v každých volbách, ale bohužel těmi volbami to nekončí, ono to je vidět pak vlastně každý další den po volbách v jednání mezi politickými lídry a bohužel neschopnost překonat osobní antagonismy mezi politickými špičkami uvádí tuto zem do stavu, který se dnes už blíží chaotickému. To si myslím, že je hrozná chyba. Samozřejmě k vyzrálosti politiky patří schopnost se dohodnout, takže někde určitě dělá Mirek Topolánek chybu, někde určitě dělá chybu samozřejmě i Jiří Paroubek. Pochopitelně dohoda je možná tam, kde se můžete spolehnout na to, že když podáte si s někým ruku, tak že ten druhý den či třetí či čtvrtý den stále to vyřčené slovo platí, což chápu že, nebo ne chápu, ale vím ze zkušenosti, ale i samozřejmě ze sdělovacích prostředků, že ne vždy je pravda. Čili dohodnout se s Jiřím Paroubkem někdy asi je těžké, ale musíme se o to snažit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, takových bylo dnešních Dvacet minut radiožurnálu, primátor hlavního města Prahy a občanský demokrat Pavel Bém byl jejich hostem. Pane primátore, díky za váš čas.

Pavel BÉM, primátor hlavního města Prahy /ODS/:
Děkuji za pozvání.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Martin Veselovský byl také u mikrofonu Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu, přeji vám příjemný podvečer.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mav
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.