Jan Mládek, ekonomický expert ČSSD

Loni na konci března byl státní rozpočet v minusu o 2,35 miliardy korun. Teď tedy po třech měsících roku 2010 je ve schodku minus 46 miliard korun. Deficit za loňský rok se nakonec ustálil na sumě 192,5 miliardy korun a státní dluh je jeden bilion 320 miliard korun a stále stoupá. Jak se dají tato čísla zkrotit, to je otázka pro dnešního hosta Dvaceti minut Radiožurnálu, já vám přeji dobré odpoledne u jejich poslechu. Ekonomický expert České strany sociálně demokratické Jan Mládek, dobrý den, pane Mládku.

Jan MLÁDEK, ekonomický expert /ČSSD/:
Dobrý den.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak ještě jednou si to zrekapitulujme, to jsou úplně čerstvá čísla Českého statistického úřadu. Loni v březnu rozpočet v minusu o 2,35 miliardy korun, letos v březnu o 46 miliard, tedy rozdíl v řádu desítek miliard korun. Jak vy si tento nebo tato čísla interpretujete?

Jan MLÁDEK, ekonomický expert /ČSSD/:
Samozřejmě to číslo je varující, na druhé straně jsou to čísla uvnitř roku, kde může ještě dojít k významným přesunům. Tam by bylo třeba se podívat na to, co je příčinou, protože příčinou také může být to, že daleko více podnikatelů používá daňového poradce a přesunulo si daňovou povinnost na druhé pololetí. A nebo jsou větší výdaje. Samozřejmě, to je všechno možné. Je třeba to nepochybně analyzovat, ale nepřeceňoval bych to. Protože to, co je rozhodující, jsou ty roční ukazatele

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dobře. Na druhou stranu ve chvíli, kdy i v průběhu ekonomické krize houpne tento ukazatel za první čtvrtletí roku o více než 40 miliard korun v rámci našeho státního rozpočtu, tak je to natolik důležitý alarmující ukazatel, že by se s tím mělo něco dělat, anebo počkat?

Jan MLÁDEK, ekonomický expert /ČSSD/:
Je to nepochybně důvod pro pečlivou analýzu, proč se tak stalo a já to v týhle tý chvíli nevím. Je prvního dubna, ty výsledky jsou za první čtvrtletí, možná, že ještě ministerstvo financí upraví, neboť je to nepochybně první odhad, který je nastole, ale nepochybně je to důvod pro znepokojení a analýzu, proč se tak stalo. A kdyby se zjistilo, že je tam nějaký vážný problém, který nebude vyřešen, kompenzován v příštích čtvrtletích, tak samozřejmě by bylo třeba i něco podniknout.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A teď pro úplné laiky, co by tam mohlo být za problém, který nebude kompenzován, který by nemusel být kompenzován v dalších třech čtvrtletích?

Jan MLÁDEK, ekonomický expert /ČSSD/:
Například co mě velmi znepokojuje, jsou, zatím máme pouze lednová čísla vývoj stavebnictví, kde došlo k propadu asi o 26 %, chtěl bych doufat, že to je jenom počasím, protože ta zima byla skutečně krutá, ale může to být taky tím, že opravdu stavební činnost je v útlumu, protože jak se zdá, je nastavěno spoustu prázdných bytů, na který nejsou kupci. Ale nechme se překvapit ještě.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A kdyby se ukázalo, že těch 26 % propadu ve stavebnictví jen za leden ukazuje dokonce i na trend, tak co by to mohlo přinést?

Jan MLÁDEK, ekonomický expert /ČSSD/:
Pak to samozřejmě znamená velký problém, zvyšující nezaměstnanost tohohle toho oboru, nižší příjmy do státního rozpočtu, o kterých jsme se tady bavili, nejenom příjmy právnických osob, ale také například z DPH při prodaných nemovitostech, a tak dále.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak zůstaňme, pane Mládku, prosím ještě u samotného státního rozpočtu. Co by ČSSD udělala pro to, aby příští rok v březnu, tedy březnu roku 2011, nebyl podobný několika desítek miliard vysoký propad?

Jan MLÁDEK, ekonomický expert /ČSSD/:
Já bych opravdu bych nemluvil o těch čtvrtletích. Ty čtvrtletí jsou jenom jakési indikátory toho, jak se o těch věcech přemýšlí, jsou skutečně ty roční rozpočty, protože vy to můžete napřesunovat v rámci čtvrtletí, čili ty čtvrtletí jsou skutečně jenom indikátory. To co je důležité a k čemu se ČSSD zavázala, že ten deficit od této chvíle nebo respektive od toho minulého roku bude klesat, že ČSSD dodrží ten deficit naplánovaný na příští rok a že dodrží konvergenční program a že se dostane v roce 2013 k oněm 3 % HDP deficitu tak, aby byla splněna maastrichtská kritéria.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Mimochodem to, co jste tady teď říkal, tak to je, řekněme, vysvětlení toho předvolebního slibu, který je vidět na billboardech, kdy váš předseda Jiří Paroubek říká, snížíme zadlužování do roku 2013?

Jan MLÁDEK, ekonomický expert /ČSSD/:
Ano. To je ono v zásadě. To tempo toho zadlužování pod ony 3 %. Upřímně řečeno, dělat něco jiného by nebylo rozumné, protože my jsme stále ještě v krizi a mnoho lidí si neuvědomuje, že drastické omezení veřejných výdajů by tak znamenalo nedostatek zakázek i pro soukromé firmy a další propad HDP.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dobře, a když se vrátíme k tomuto jednomu slibu, který se v podstatě nabízí vzhledem k tématu, o kterém spolu, pane Mládku, mluvíme, tak je ten slib kompletní? Nemá on čirou náhodu ještě za čárkou nějakou druhou část věty, my snížíme zadlužování do roku 2013, když...?

Jan MLÁDEK, ekonomický expert /ČSSD/:
Podívejte se, minimálně je tam když to, že nepřijde ze světa druhá surová vlna finanční krize nebo nějaký jiný otřes, což nemůžeme vyloučit. Ale já bych chtěl říct jinou věc. Jaksi ČSSD se nedívá na hospodářskou politiku jenom tak, že řešíme problém deficitu veřejných financí a státního dluhu. To je samozřejmě velmi důležitý problém, ale jeden z několika. Další velmi důležitý problém je stále rostoucí nezaměstnanost, kde se pravděpodobně dovíme, že koncem března již přesáhla 10 %, protože v únoru byla 9,9 a je to obnovení hospodářského růstu. Čili hospodářská politika ČSSD bude zaměřena na snahu udělat maximum pro obnovení hospodářského růstu. Jakkoliv jsme si vědomi, že ta zásadní změna může přijít pouze s tím, že se obnoví světová poptávka, německá poptávka, německý export, protože naše malá otevřená ekonomika je fatálně závislá na exportu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tedy pokud tomu dobře rozumím, pokud se obnoví světová poptávka, pokud se obnoví jaksi chod německé ekonomiky, to jsou všechno věci, na které minimálně ČSSD nemá vůbec žádný vliv.

Jan MLÁDEK, ekonomický expert /ČSSD/:
Ano, ale přesto vláda, předpokládám, vedena ČSSD může udělat hodně. Ona může zmírnit dopad té hospodářské krize.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jak?

Jan MLÁDEK, ekonomický expert /ČSSD/:
Ano. Těch věcí je několik jako. Především je to urychlení čerpání evropských fondů, protože to jsou další peníze do české ekonomiky. Jsou to PPP projekty, to je při minimu okamžitých výdajů státního rozpočtu velké investice.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jen pro vysvětlení, to jsou projekty, kde spolupracuje veřejný a privátní sektor.

Jan MLÁDEK, ekonomický expert /ČSSD/:
Jsou to investice některých, řekněme, polostátních firem ať už do rekonstrukce elektrárny Prunéřov, případně zahájení dostavby elektrárny Temelín. Je to, a to je také velmi důležitý, podpora exportu, ať již ekonomickou diplomacií nebo navýšení kapitálu takových institucí, jako je GAP a ČEP. A prostě tyto věci je třeba dělat, i s vědomím toho, protože slibovat, že jaksi my v téhle té malé zemi zásadně obrátíme konjunkturu, to nejde, přesto si myslím, že tato činnost státu, vlády je strašně důležitá z jednoho důvodu, ta krize dříve nebo později přejde, ale některé země budou tak vnitřně rozvrácené, že potom nebudou schopny uchopit tu příležitost toho růstu, protože bude rozvrácena sociální soudržnost. Nejhůře je na tom již dneska Řecko, kdy v médiích je sdělována pouze část té historky. Ono to není jenom o státních úřednících, kteří jsou přepláceni a kterých je moc, ono je to také o podnikatelích, kteří masově v Řecku neplatí daně a pak to dojde k takovému rozvratu, jaký v Řecku je, ta situace tam byla již dlouhodobě špatná a ta krize jenom jakoby obnažila ten problém.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pojďme se, prosím, pane Mládku, vrátit ještě k jednomu makroekonomickému údaji. Pro Českou republiku s jakým ekonomickým růstem tedy minimálně pro rok 2011 počítá česká sociální demokracie?

Jan MLÁDEK, ekonomický expert /ČSSD/:
Tak, musíme doufat, že ten růst bude aspoň ona 2 %, chtěl bych jenom dodat k tomu, že odhad na letošní rok se pohybuje někde mezi 1 a 2 procenty. Je to zhruba v těchto relacích.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak pojďme si to dát do kontextu. Minimálně ty sliby, které prezentujete před volbami a o kterých jsme tady mluvili, že do roku 2013 se přiblížíte k tomu pásmu 3 % schodku HDP, tak ty jsou podmíněny čím? Že v roce minimálně 2011 a 12 bude minimálně dvouprocentní růst? Zkuste mi to zařadit do nějakého kontextu ekonomického růstu?

Jan MLÁDEK, ekonomický expert /ČSSD/:
Ano, zhruba takhle to je. My samozřejmě doufáme, že ten růst bude větší, ale chtělo by to aspoň ten dvouprocentní růst.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A co když to tak nebude?

Jan MLÁDEK, ekonomický expert /ČSSD/:
Samozřejmě může se stát...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vám to, pane Mládku, přijde úsměvné, před několika týdny tady seděl na vašem místě Jan Švejnar, bývalý prezidentských kandidát ČSSD, ekonom, a ten říkal, že jeho, a říkal, a to je velice střízlivý odhad pro rok 2010 i 2011 a mluvil o jednom procentu ekonomického růstu.

Jan MLÁDEK, ekonomický expert /ČSSD/:
Podívejte, předvídat hospodářský růst v těchhle těch složitých dobách je obtížné a ty odhady na letošní rok jsou skutečně 1 až 2 %. Samozřejmě je třeba udělat všechno, aby to byly aspoň procenta 2. Jinak samozřejmě když bude nižší hospodářský růst, tak o to více je třeba udělat jiných opatření, aby byly dodrženy ty deficity veřejných rozpočtů.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
No dobře, ale jaká opatření bude potřeba, pane Mládku, udělat ve chvíli...

Jan MLÁDEK, ekonomický expert /ČSSD/:
Jednu věc jako. Hospodářská politika tady byla prezentována často jako dosahování jednoho jediného cíle. Ve skutečnosti je to snaha o dosahování několika cílů najednou a ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ne, počkejte, pane Mládku. Jinak. Před více než rokem, 18.5. roku 2009 Bohuslav Sobotka, stínový ministr financí a místopředseda ČSSD Mladé frontě Dnes řekl: "jestliže se nám během volebního období podaří dosáhnout růstu české ekonomiky, pak může být vytvořen prostor na příjmové straně pro zvýšení sociálních standardů." To bylo v debatě o předvolebních slibech tehdy před evropskými volbami. Tak se ptám, je splnění vašich předvolebních slibů a teď se můžeme bavit o tom, jestli to jsou vyšší přídavky na děti, alimenty, třinácté důchody, podpora v nezaměstnanosti, a tak dále, je toto všechno podmíněno minimálně dvouprocentním růstem HDP?

Jan MLÁDEK, ekonomický expert /ČSSD/:
My máme, že jo, ty přísliby na ten rok příští, 2 % by to chtělo, ale myslím si, že je to dosažitelné i při jednom procentu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, abychom si to...

Jan MLÁDEK, ekonomický expert /ČSSD/:
Nenene, teda takhle. Podívejte se, bývá sociální demokracii podsunováno, že jí tam chybí nějaké peníze, když se porovnají jaksi...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane Mládku, k tomu já jsem ještě nedospěl. Pojďme si srovnat to, o čem mluvil Bohuslav Sobotka před rokem, prostě pokud bude byť i 1% hospodářský růst v roce 2011 i v roce 2010, tak veškeré předvolební sliby ČSSD minimálně v sociální oblasti budou splněny. Je to tak?

Jan MLÁDEK, ekonomický expert /ČSSD/:
Dobře, já bych chtěl jenom říci, jaké jsou ty předvolební sliby a v jakém jsou objemu, o čem se tady bavíme, co sociální demokracie slíbila. Dorovnání peněžité pomoci v mateřství 1,5 miliardy, vyplácení nemocenské v prvních 3 dnech nemoci 2 miliardy, společné zdanění manželů 3 miliardy, mimořádný příspěvek k důchodu, to je v jednom jediném roce, je 6 miliard, zrušení příspěvku u lékaře 6 miliard, celkem 18,5 miliardy. Vedle toho navrhla na příjmové straně dalších plus 41 miliard. My nemluvíme o, jak je podsouváno, o tom, že jsou to nějaké strašlivé výdaje.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ale já jsem vám nic takového nepodsouval, pane Mládku. Pojďme se bavit jaksi úplně reálných cifrách. Vy jste tady teď zmiňoval některé zejména ze sociálních předvolebních slibů, já jsem zase zmiňoval sumy, kterých dosahuje schodek státního rozpočtu České republiky, vy jste zmiňoval předvolební slib ČSSD, že do roku 2013 to stáhnete na 3 % HDP, zatímco teď jsme na téměř 6. Jde to dohromady s jednoprocentním růstem ekonomiky?

Jan MLÁDEK, ekonomický expert /ČSSD/:
Podívejte, jsou tam věci, kde jde škrtat. Jde škrtat na provozních výdajích, ale kde jde nejvíc škrtat a kde už se podařilo dosáhnout jistých výsledků, když byly zavedené elektronické aukce a vyzkoušel to Pardubický kraj, dosahuje až třetinových úspor při zadávání veřejných zakázek. Pan ředitel Ludvík v motolské nemocnici udělal aukci na mobilní telefony a ušetřil 9 milionů z 10. Tam jsou obrovské možnosti pro úspory, protože tam je z minulých let poměrně velká vata. A že jo, jedno procento HDP, to je na daňových příjmech tak asi 13 vypadlých miliard, možná 15.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Chápu to dobře, že ze svých slibů před volbami bez ohledu na výši růstu HDP nezrušíte nic?

Jan MLÁDEK, ekonomický expert /ČSSD/:
Jako pokud mluvíme o těchto slibech, které jsem tady jmenoval, tak ty sociální demokracie splní. Jako ty nejsou zas takové výdaje, které by byly nesplnitelné i pokud bude růst slabý.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
No a pokud bude slabý, které ze slibů škrtnete?

Jan MLÁDEK, ekonomický expert /ČSSD/:
Nenene, já jsem vám říkal, kde chce sociální demokracie šetřit. Sociální demokracie jasně řekla, že nechce šetřit na lidech. Protože si myslíme, že sociální soudržnost je hodnota sama o sobě, v Čechách nedoceňovaná, a ti, co ženou lidi na barikády a myslí si, že jaksi flexibilitu a následky krize mají nést jenom pracující, tak to je velmi krátkozraké a my si myslíme, že ty zásadní úspory jsou nejenom na chodu státní správy, ale zejména na těch veřejných zakázkách, které jsou předražené, na čemž je všeobecná shoda. A teď jenom otázka, jak se k těm úsporám dostat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Posloucháte Dvacet minut Radiožurnálu a ekonomický expert České strany sociálně demokratické Jan Mládek je dnes jejich hostem. Tu informaci jste dnes slyšeli už několikrát ve zprávách Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu, Mirek Topolánek de facto opouští post předsedy ODS a veškeré své pravomoci přenechává už stávajícímu volebnímu lídrovi Petru Nečasovi. Je to pro vás osobně dobrá zpráva? Petr Nečas je přece člověk, který s ekonomikou coby ministr práce a sociálních věcí měl mnoho společného, byl to člověk, který se minimálně snažil o to, aby nějakým způsobem akceleroval penzijní reformu, jste rád za to, že tam bude nakonec on v čele ODS, vašeho největšího rivala?

Jan MLÁDEK, ekonomický expert /ČSSD/:
Tak, jednak já mám z toho trošku smíšený pocit, jak to tam kuchtí v tom ODS a jak to vlastně budou dělat, protože pokud odstoupí Mirek Topolánek, pak by měl být šéfem strany pan Vodrážka.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane Mládku, to jsou čistě formální věci, které můžeme nechat na ODS.

Jan MLÁDEK, ekonomický expert /ČSSD/:
Ano. Ale oni znevěrohodňují tu partaj, když tam budou i po odchodu Mirka Topolánka tam budou dva vůdcové a bude tam jakési kolektivní vedení s tím, že je možné, že oni použijí Petra Nečase jako, jak bych řekl v uvozovkách, jako hodného kluka před volbami a po volbách ho můžou úplně klidně odstranit, když jim nebude vyhovovat. Já mám z toho smíšené pocity, protože samozřejmě střílení do Mirka Topolánka jako velkého chlapa by bylo jednodušší, navíc pronesl takovou řadu výroků, za který je snadno kritizovatelný a nehajitelný. V tomto smyslu si jistě ODS oddychla. Na druhé straně Petr Nečas bude mít problém prokázat svoji věrohodnost, protože sociální demokracie pouští ono video z těsně před volbama, kdy ve veřejné debatě jasně řekl, že poplatky nebudou, vzápětí poplatky byly a nejen to, dovedl bych ještě pochopit, že Petr Nečas v dobré víře slíbil, že poplatky nebudou a pak byl přehlasován. Ale ne on sám aktivně pro ty věci hlasoval, čili v tomto smyslu je velmi nevěrohodný. Nemluvě ještě o jeho historii...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pardon, úplně čistě technická poznámka, není to něco podobného, jako když v roce 2003, tedy po sněmovních volbách v roce 2002 tehdejší místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka říkal, předvolební sliby ČSSD nebyly zasazeny do ekonomického rámce?

Jan MLÁDEK, ekonomický expert /ČSSD/:
To samozřejmě jaksi nebylo úplně optimální tvrzení, ale...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Podle mě jako tvrzení Petra Nečase a hlasování.

Jan MLÁDEK, ekonomický expert /ČSSD/:
Jako bohužel tady to došlo tak daleko, že před volbama se přebíjí strany sliby, které jsou často nerealistické a musím říci teda jako a s tím nejsem potěšen, že média velmi rády cupují nápady sociální demokracie, ale jaksi pravicový populismus ODS tam jako bohužel ta zpětná vazba chybí.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Evidentně, pane Mládku, málo posloucháte Radiožurnál.

Jan MLÁDEK, ekonomický expert /ČSSD/:
Asi ano, budu se muset polepšit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Když se ještě jednou vrátím k tomu výroku Bohuslava Sobotky z roku 2003, co tady vy jako ekonomický expert zodpovědný do značné části minimálně za tu ekonomickou část volebního programu České strany sociálně demokratické můžete říct k tomu, jak budou plněny ekonomické volební sliby ČSSD po volbách?

Jan MLÁDEK, ekonomický expert /ČSSD/:
Já jsem to už v podstatě řekl, ty sliby ČSSD jsou velmi umírněné a jejich splnění v zásadě je možné, má to jeden předpoklad, je konečně třeba něco udělat s těmi předraženými veřejnými zakázkami, pak nebude zas tak velký problém s veřejnými financemi.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Rozumímli tomu správně, tak ve chvíli, kdy budou vyřešeny předražené veřejné zakázky, tak jak říkáte, tak nebude ani problém se splněním veškerých předvolebních slibů sociální demokracie?

Jan MLÁDEK, ekonomický expert /ČSSD/:
No tak ale proboha ty, jak jsem to tady vyčíslil, to je 18,5 miliardy v prvním roce a v dalších letech je to vlastně 12,5 miliardy, protože ten mimořádný příspěvek k důchodu je jednorázová záležitost pouze případně roku 2010. Čili to je 12,5 miliardy. O tom se tady bavíme, což je zhruba 1 % státního rozpočtu a 0,3 % HDP.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, takových bylo dnešních Dvacet minut Radiožurnálu, Jan Mládek, ekonomický expert ČSSD, byl jejich hostem. Pane Mládku, díky za vaše komentáře. Hezký večer, na shledanou.

Jan MLÁDEK, ekonomický expert /ČSSD/:
Na shledanou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Martin Veselovský byl u mikrofonu Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu. Přeji vám příjemný podvečer.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Ozvěn dne i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: mav
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.