Alena Dernerová kritizuje zákon o univerzitních nemocnicích: Majetek, který patří nemocnicím, by se mohl prodávat

Z fakultních nemocnic mají od prvního ledna 2018 být nemocnice univerzitní. Nový zákon navrhovaný ministerstvem zdravotnictví by zcela změnil právní normu řadu nemocnic a nově nastavil podmínky fungování. Návrh má řadu kritiků, patří k nim i nezávislá senátorka a lékařka Alena Dernerová.

„Nevidím tam nic pozitivního,“ říká. Zároveň připouští, že se musí změnit vedení nemocnic a je zřejmě špatně, když jsou vedeny z jednoho odboru na ministerstvu zdravotnictví. V samotném zákonu ale vidí několik zádrhelů.

„Je tady určitý majetek, který patří nemocnicím, a ten by se, podle toho, co jsem se dočetla v zákonu, mohl pak i prodávat,“ upozorňuje. Další z otazníků, které visí nad zákonem, je ten, že ministr má právo rozdělit, sloučit nebo nechat splynout nemocnice, například i s jinými typy ústavů.


Podle návrhu ministerstva zdravotnictví by se na nové univerzitní nemocnice mělo transformovat 9 fakultních nemocnic: pražský Motol, vinohradská nemocnice a nemocnice na Karlově náměstí, brněnská Bohunice a nemocnice u sv. Anny, fakultní nemocnice v Hradci Králové, Olomouci, Ostravě a Plzni

A právě pozemky, na kterých tyto ústavy jsou, vypadají pěkně. „Když se tyto ústavy mohou sloučit s fakultní nemocnicí, tak je tam prostor pro podnikání. Tak to můžu číst já, Dernerová,“ říká.

Podle nového návrhu by se také podle ní zaváděla nerovnost mezi vybranými nemocnicemi a zbytkem světa – páteřní síť nemocnic nikdy nedopadnou špatně, pak jsou ale další nemocnice druhé kategorie, ať už akciové společnosti v rámci krajů, nebo městské či církevní nemocnice. „Tam bude přístup zřejmě úplně jiný,“ dodává.

Upozorňuje také na to, že zákon je přijímán překotně a zbrkle, nebylo žádné vnitřní připomínkování, navíc se k tomu mohl vyjádřit jen určitý okruh lidí.

„Slyšela jsem, že pokud legislativní rada vlády řekne, že se zákonem má problém, tak stejně to vláda může přijmout i tak, a pak by se to dostalo do Sněmovny a do Senátu, aby se to stačilo za toto období odsouhlasit,“ popisuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio