Aleš Michl: Fond privatizace je nesmyslný účet. Peníze patří na jednu kupu

20. duben 2018

Peníze nemají ležet na nějakém zvláštním účtu, měly by být zapojeny do státní pokladny, aby byly na jedné hromadě. Tak odůvodňuje návrh na přesun 21 miliard z Fondu privatizace do státního rozpočtu Aleš Michl, ekonom a poradce premiéra Andreje Babiše.

„Je to úklid státní pokladny, přesun na jedno místo, tak by to dělala každá rodina nebo každá firma,“ říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu s tím, že účelem je mít centralizované peníze, aby se mohly řídit.

Vyzdvihuje také, že jde o dva rozdílné kroky – úklid a rozdělení peněz. Pak podle něj záleží na tom, jakou si občan zvolí vládu, ať už levicovou, pravicovou nebo středovou, která pak peníze nějak rozdělí. „Vláda zatím uklidila státní pokladnu velmi dobře,“ připomíná.

Na Fond privatizace vláda podle Michla sahá také proto, že to je nesmyslný účet, který nemá logiku a byl vytvořen jen kvůli tomu, aby se přes něj přerozdělovaly peníze z dividend ČEZu na ekologické škody.


Na jedné hromadě je spousta peněz, hospodaření je v přebytku, a je na politicích, jak je rozdělí. Jan Moláček.

„To je nesmysl, ekologické škody musíme platit, ale má se to financovat centrálně, z jednoho místa – ministerstva financí nebo rozhodnutím vlády. Proto peníze na jednu kupu,“ vysvětluje s tím, že tyto peníze pak vytvoří zásobu, kterou vláda může použít na důchody, investice nebo snížení daní.

autoři: prh , Jan Moláček

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.