Aleš Michl: Ne škrty, ale zvyšování daní brzdí ekonomický růst

Vláda Jiřího Rusnoka je kompletní. Jako poslední do ní přibyl ministr financí – někdejší premiér a také prezidentský kandidát Jan Fischer. Co tento výběr znamená pro státní pokladnu? I to bylo téma pro ekonomického analytika Aleše Michla, kterého si v pondělí do studia Radiožurnálu pozvala Veronika Sedláčková.

Ekonom Aleš Michl prý Jana Fischera na pozici nového ministra financí ocení ve chvíli, kdy sníží výdaje státu o 20 procent. „Sesekáme-li některé provozní výdaje, můžeme ušetřit, aniž bychom narušili ekonomický růst,“ říká v rozhovoru s Veronikou Sedláčkovou.

„Všude se píše, že vláda škrtá. Ale podíváte-li se na rozpočet, který byl schválen pro tento rok, všechny zásadní položky oproti roku 2012 vzrostly. Dalo by se šetřit daleko více – což by mělo být na ministru financí,“ dodává.

V tomto bodě se Aleš Michl neshoduje s některými svými kolegy ekonomy, kteří naopak tvrdí, že škrty jsou brzdou hospodářského růstu. „Nejsou to škrty, ale zvyšování daní, které brzdí ekonomický růst,“ oponuje Aleš Michl.

Proč je podle něj institut minimální mzdy zbytečný? Z jakého důvodu by podle něj jedním z řešení ekonomické krize mohlo být i snížení cen energií? A co si myslí o druhém pilíři penzijního systému?

Záznam celého rozhovoru s Alešem Michlem ve Dvaceti minutách Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autoři: als , ves
Spustit audio