Alexander Tomský: Nacionalisté nejsou ti, kteří by dali Skotsko ekonomicky do kupy

„Byl to festival a euforie Skotů, že my jsme konečně zase národ, tři měsíce oslav, kterých se zúčastnili známí herci a umělci,“ popisuje politolog a nakladatel Alexander Tomský kampaň separatistů před referendem o nezávislosti Skotska. Jak se jim podařilo dohnat dvacetiprocentní náskok odpůrců nezávislosti? A bylo by samostatnému Skotsku lépe?

„Sliby nacionalistů, jak se budou mít o 500 liber lépe, jsou utopistické,“ říká Alexander Tomský v rozhovoru s Helenou Šulcovou. Je sice přesvědčen, že v případě nezávislosti by na tom mohli být ekonomicky lépe, ale určitě ne hned. „Nacionalisté nejsou zrovna ta partaj, která by to dala ekonomicky do kupy,“ míní.

Čtěte také

A v čem jsou Skotové jiní než Angličané? „Jsou šetřiví, nižšího vzrůstu, jsou mrzouti, ale mají lepší vzdělání. Na 25% žáků v Anglii jsou analfabeti, to Skotové umějí číst a psát všichni,“ upozorňuje. A věděli jste, že referendum o Skotské nezávislosti proběhlo už v roce 1979? „Hnutí nebylo tak silné, česky se tomu říká provincionalismus, ten v 70. letech neměl šanci,“ vysvětluje.

Britský premiér David Cameron v projevu před referendem slíbil Skotům, že získají větší pravomoci. „Všechny tři hlavní strany to slibují – dostanou maximální decentralizaci. Jakmile budou moci určovat daně a jejich rozdělení, tak nezávislost nebudou potřebovat,“ míní.

Ponechalo by si nezávislé Skotsko libru? A budeme v Evropě svědky dalších referend o odtržení? I to jste se mohli dozvědět ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.