Andrej Babiš je směšný, zatěžuje veřejnou diskusi, tvrdí Miroslav Kalousek

Konec patové situace ve vládní koalici? Prezident Miloš Zeman ve středu odvolá předsedu hnutí ANO Andreje Babiše z vlády. Ministrem financí místo něj jmenuje Ivana Pilného z ANO. „Bohuslav Sobotka se spokojil s kosmetickou změnou. Odpovědnost za chování Andreje Babiše tak společně s Pavlem Bělobrádkem ponese až do voleb,” soudí Miroslav Kalousek z TOP 09.

Ústavní krize je podle něj nyní nepochybně u konce. S vládní krizí už to prý ovšem není tak jednoduché. „Poslanec Pilný byl od začátku hlavním obhájcem Andreje Babiše. Stane se prvním nevidomým členem vlády, protože tvrdil, že žádné Babišovy kauzy nevidí a že jeho šéf je křišťálově čistý,” tvrdí předeseda TOP 09.

Poslanec Pilný podle něj na ministerstvo financí přichází jako místodržící, který má, slovy Miroslava Kalouska, „zakrývat finanční čachry dosavadního ministra financí”. „Chtěl-li premiér skutečnou změnu, měl příležitost dosadit někoho mimo hnutí ANO nebo pověřit sám sebe,” shrnuje názor TOP 09.

„Andrej Babiš zatěžuje věřejnou diskusi”

V úterý Andrej Babiš na svém Twitteru oznámil, že premiérovi Bohuslavu zaslal předžalobní výzvu. V té na něj apeluje, aby o něm na veřejnosti přestal lhát.

„Andrej Babiš je směšný,” je Miroslav Kalousek nekompromisní. „Politik je veřejná osoba a musí mít zvýšenou hranici citlivosti vůči kritice. Obzvlášť, je-li autorem kritiky premiér a je-li oprávněná. Zatěžovat veřejnou diskusi soukromoprávními spory je směšné.”

autoři: als , Jan Moláček
Spustit audio