Andrej Babiš je v Bruselu vnímán smíšeně, nemá propracovanou evropskou politiku, říká Pavel Telička

Europoslanec Pavel Telička nelituje, že se názorově rozešel s Andrejem Babišem a odešel z poslaneckého klubu hnutí ANO – rozhodnutí bylo podle jeho vlastních slov správné a po zralé úvaze. Jak ale vnímají Andreje Babiše politici v Bruselu?

„Kdybych měl generalizovat a do jisté míry paušalizovat, tak Andrej Babiš je vnímán jako velmi pracovitý a schopný člověk,“ přiznává Telička v rozhovoru s moderátorkou Marií Bastlovou s tím, že na druhé straně je vnímán smíšeně, nenabízí řešení a nemá propracovanou evropskou politiku.


Pro Česko by mělo být podstatné, jaká vláda a s jakým programem vznikne a o koho bude opřena.Pavel Telička

Andrej Babiš řekl CNN, že Evropa se musí vypořádat především s nelegální migrací a terorismem. Jenom na taková témata se ale podle Teličky není dobré soustředit, existuje celá řada dalších otázek. „Prostor pro některé extremní síly by byl v České republice menší,“ dodává.

Nestačí podle něj jen říkat, že jsem proevropský, ale také to dělat a přicházet s konkrétní vizí a strategií. „Neříkám, že se nad Českem láme hůl, ale pochybnosti jsou značné z celé řady důvodů, čeká se na vyústění nejenom toho, co přinese nová vláda a co přinesou prezidentské volby,“ upozorňuje.

autor: mba
Spustit audio