Andrej Babiš se v politice pohybuje jako amatér, říká Vojtěch Filip

Komunisté chtějí řešit vládní krizi předčasnými volbami, současná vládní koalice už podle nich nemá občanům co nabídnout. „Vláda má sloužit občanům a ti nemají povinnost poslouchat stesky politiků a dělat rozhodčí jejich hádek,” vysvětluje předseda KSČM Vojtěch Filip. Předčasný konec vládní koalice KSČM navrhovala už v lednu, tenkrát pro něj ale ve sněmovně nesehnala 120 hlasů.

Do řádného termínu voleb zbývá půl roku, jehož součástí jsou i letní prázdniny. Má vůbec smysl řešit předčasné volby, jsou-li ty řádné doslova za rohem? Podle Vojtěcha Filipa rozhodně ano.

„Zůstane-li sněmovna pasivní, dáme prostor pro další hádky vládních činitelů a nedonutíme je k tomu, aby alespoň administrovali svoje povinnosti,” vysvětluje.

Otálení prezidenta Zemana s podpisem odvolání Andreje Babiše nepovažuje za problém. „Žádný prezident není automat na podpisy, nebyl jím ani Václav Havel, ani Václav Klaus,” říká. „Miloš Zeman by ovšem měl uvést realistické důvody, které ho k prodlevám vedou,” dodává.

„Andrej Babiš je zastáncem velkokapitálu”

Současná vládní krize se točí kolem dvou jmen: premiéra Bohuslava Sobotky a ministra financí Andreje Babiše. Pokud jde o působení Andreje Babiše na postu ministerstva financí, má Vojtěch Filip jasno.

„Andrej Babiš byl mnohem úspěšnější než Miroslav Kalousek, pokud jde o výběr daní nebo fungování ministerstva financí. Na druhou stranu mě ovšem velmi zklamal: je skutečným zastáncem velkokapitálu a nepokrytě dává větší povinnosti drobným podnikatům,” hodnotí předseda KSČM.

„Byl lepší podnikatel než politik. V politice se pohybuje jako amatér,” shrnuje.

autor: als
Spustit audio