Andreji Babišovi jsem se nevzepřela, říká nová středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová

Nová středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová brala ukončení koaličních vyjednávání jako uzavření kapitoly, která podle jejích slov byla velmi vypjatá a náročná. Je ráda, že se s koaličními partnery domluvili a vytvořili pevnou koalici, ve které jsou odborníci a lidé, kteří chtějí kraj posunout.

Je pravdou, že se vzepřela předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi? „Nebylo to tak, že by se Jermanová vzepřela Babišovi, ale situace byla taková, že mi pan Babiš některé věci v tom chaosu zapomněl sdělit a já jsem vyjednávala tak, jak jsem se domnívala, že je pro hnutí nejlepší,“ komentuje to Pokorná Jermanová a dodává, že si s Andrejem Babišem vše vyříkali a na jejich vztazích se nic nezměnilo.

Jaroslava Pokorná Jermanová o svých plánech na pozici hejtmanky ve Středočeském kraji:

Koalice ve Středočeském kraji je složena z hnutí ANO, STAN a TOP 09. Podle Pokorné Jermanové to může fungovat, i když TOP 09 patří k hlavním kritikům předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Podle nové hejtmanky je komunální politika o správě věcí veřejných a mezilidské vztahy by měly znamenat více než stranická knížka.


Muži vyjednávají jinak než ženy. My se spíš snažíme najít konsensus a oni, při vší úctě ke kolegům, mají větší ego. My koukáme dlouhodoběji dopředu, máme nějaký cíl a snažíme se k němu dojít, aniž bychom za sebou nechávaly mrtvoly. Jaroslava Pokorná Jermanová o tom, jaké bylo vyjednávat koalici v kraji z pozice ženy

Jaroslava Pokorná Jermanová kvůli funkci hejtmanky odchází z Poslanecké sněmovny - už nebude ani místopředsedkyní ani řadovou poslankyní. Slíbila to při kandidatuře a podle jejích slov věděla, že nejde zvládat dvě takto vysoké funkce tak, aby měla čisté svědomí, minimálně v prvním roce. V tom, jestli bude do sněmovny kandidovat znovu, zatím jasno nemá.

Sama bydlí v Benešově a cesta do Prahy jí někdy trvá i dvě a půl hodiny, přitom je to přibližně 50 kilometrů. Podle Jermanové Pokorné už se na problémech souvisejících s dopravou pracuje, včetně problémů s přeplněnými autobusy. „Zadali jsme, aby nám odbor dopravy vyčíslil, jaké autobusy lze posílit, jednáme s ROPIDem, který zastřešuje integrovanou dopravu z Prahy, jednali jsme i s pražským dopravním podnikem a musíme vyčíslit, kolik to bude stát peněz, a dát to do rozpočtu.“

Jak bude nová hejtmanka řešit další problémy kraje – zdravotnictví, nedostatek školek nebo stavbu záchytných parkovišť? Poslechněte si celý rozhovor s Jaroslavou Pokornou Jermanovou. Najdete ho v našem iRadiu nebo klikněte na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , jpr
Spustit audio