Antizeman ani Antibabiš nefungují, vláda jedné strany je nebezpečná, říká šéf lidovců Pavel Bělobrádek

Poslední průzkumy volebních preferencí nejsou pro koalici KDU-ČSL a STAN příliš příznivé – na desetiprocentní podporu, kterou potřebuje pro vstup do Sněmovny, by koalice ani nedosáhla. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek ale zůstává optimistický. „Na to, že jsme ještě nezahájili kampaň a naše billboardy téměř nevidíte, tak to, že jsme od Medianu dostali 9 procent, je velmi dobré,“ říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Připomíná také, že trend je narůstající, navíc se podle něj pracuje s nepřesnými daty a průzkum není relevantní. „Náš průzkum hovoří v řádech úplně jinak oproti těmto průzkumům,“ vysvětluje.

Koalice plánuje oslovit voliče už v červenci, a to navzdory okurkové sezoně – znalost značky by měly zvýšit plánované podprahové kampaně. Existuje také celá řada nerozhodnutých voličů, kteří váhají, zda mají jít k volbám a jestli to má smysl.

„Za posledních 25 let tady nikdy nebyl rozdíl mezi prvním nebo druhým na cílové pásce větší než 5 procent, jestli to bude 10 nebo 15, tak to svádí k určité monopolizaci. Není nikdy zdravé, když je takto dominantní síla, která ani v opozici nemá takto silnou alternativu,“ říká.

Až 30 procent lidí se rozhoduje těsně před volbami, jestli vůbec mají přijít a koho budou volit. PAVEL BĚLOBRÁDEK

Zároveň ale přiznává, že se nijak nechce vymezovat vůči vedoucímu subjektu, tedy hnutí ANO, protože to nijak nepomáhá – Antibabiš, Antizeman, Antitrump, antibrexit nefungují. „Otázkou číslo jedna není, kdo může být takto dominantní, ale že to může vůbec nastat,“ upozorňuje.

Euro podporujeme

Ve volební kampani chce mimo jiné upozornit na to, že by se mělo vládnout od spodu, tedy principem subsidiarity, aby si občané rozhodovali na obcích i v rodinách – stát se má spravovat, nikoliv řídit.

Svou roli budou v kampani hrát i evropské záležitosti – lidovci jsou například příznivci vstupu do eura, volá po tom většina podnikatelů, jde také o politickou záležitost. Podle Bělobrádka ale bude důležité, jak budou podmínky nastavené.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio