Babišova vláda je plnohodnotná, v povolebním jednání žádný problém není, říká spolutvůrce Ústavy Cyril Svoboda

Zavedení přímé volby prezidenta byla chyba, politická reprezentace ztratila vliv na to, kdo bude hlavou státu. Takový je názor právníka a spolutvůrce Ústavy České republiky Cyrila Svobody, podle kterého jinak zacházíme s Ústavou, kterou před pětadvaceti lety schválili poslanci, docela dobře.

„Změny Ústavy byly vynuceny – vstup do Evropské unie a do Severoatlantické aliance – jediná změna, která nebyla vynucena, byla přímá volba prezidenta. A to byla chyba,“ říká Cyril Svoboda ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Dodává také, že pravomoci prezidenta republiky by se neměly přidávat, protože by ho naopak oslabily. „Bude-li prezident Zeman znovu zvolen, stane se úplně volným, může si udělat, co chce, protože nemá odpovědnost vůbec za nic,“ připomíná.


Povolební situace a jednání probíhají v souladu s Ústavou. Žádný problém v tom nevidím.Cyril Svoboda

Každý z politické reprezentace si dnes podle něj vykládá Ústavu tak, aby to vyhovovalo jeho zájmům. A Miloš Zeman má například pravdu v tom, že jmenovaná vláda má do 30 dnů předstoupit před Poslaneckou sněmovnu a požádat o vyslovení důvěry. „Je plnohodnotná jako všechny ostatní vlády,“ dodává.

Nesouhlasí ale s návrhy na zrušení Senátu, není také stoupencem referend na celostátní úrovni. „Když se hlasuje v referendu, tak nevíte, co je hlavní motiv toho, kdo hlasuje,“ upozorňuje.

autoři: prh , mba
Spustit audio