Beton, nebo asfalt? Jak bude vypadat modernizovaná D1? Odpovídal generální ředitel ŘSD

Rekonstrukce dálnice D1 vzbuzuje mezi mnohými řidiči nervozitu. A navíc může klidně dojít k ročnímu zpoždění stavebních prací. Jak dlouho ještě bude trvat modernizace dálnice D1?

„Celá modernizace by měla být dokončena do roku 2020, ale doufám, že se nám podaří tento časový úsek zkrátit,“ tvrdí Jan Kubiš, generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic, kterého se ptal moderátor Martin Veselovský.

Jenže proti dvěma stavebním povolením podala rozklady organizace Děti Země. I kvůli nim může dojít ke zpoždění modernizace o rok. „Legislativa umožňuje natahovat stavební práce,“ tvrdí Jan Kubiš. Tato organizace by si měla podle něj uvědomit, že dálnice D1 je jednou z klíčových staveb v Česku.

„Musel bych se podívat, co bylo podle Dětí Země porušeno,“ dodává Jan Kubiš. Znamená to, že se nikdo z Ředitelství silnic a dálnic ještě nezabýval tím, jestli Děti Země nemají pravdu? „Musím říct, že ne. A není to v pořádku,“ uznává. „Není to tak, že by se tím nikdo nezabýval, ale já jsem se celé záležitosti nevěnoval dostatečně.“

Čtěte také

Spekuluje se také o výběru technologie. Budeme mít dálnici D1 modernizovanou betonovou, nebo asfaltovou metodou? Podle Jana Kubiše na tom zhotovitelům nezáleží. „Jsou tu nějaká nařízení, Ředitelství silnic a dálnic a komise mají nějaké závěry. Předpokládám, že se všechny informace daly dohromady a na základě nich Ředitelství silnic a dálnic rozhodlo,“ vysvětluje Jan Kubiš.

Co bude s dálnicí D1 dál? A proč podle Jana Kubiše stále není rozhodnuto o technologii modernizace?

Záznam celého rozhovoru si kdykoliv poslechněte v iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: mav , šše
Spustit audio