Blíží se prezidentské volby ve Francii. Ovlivní voliče útok na Champs-Élysées?

Nedělní prezidentské volby ve Francii jsou za dveřmi, zatímco policie má plné ruce práce po útoku na Champs-Élysées. Kvůli volbám bude v pohotovosti na 50 tisíc policistů, prezidentští kandidáti zrušili další mítinky a akce a ve vzduchu tak visí otázky, do jaké míry teroristický útok ovlivní výsledky voleb.

Teroristický útok v centru Paříže přispívá k určité atmosféře, která podle politologa v Dijonu Lukáše Macka do určité míry nahrává tomu či onomu kandidátovi, kteří jsou v těchto tématech silně identifikování.

Čtěte také

„Fillon, Le Penová přicházejí s návrhy, které ale často mobilizují protikandidáty, protože zabočují do extrémních poloh,“ vysvětluje. Bývalý velvyslanec ve Francii Petr Janyška naopak zdůrazňuje, že samotný útok na Champs-Élysées nebude mít na volby výrazný vliv, šlo totiž spíše o akt kriminálníka než jasně deklarovaný teroristický útok.

S tím ale nesouhlasí režisérka žijící v Paříži Andrea Sedláčková, podle které včerejší teroristický útok může voliče ovlivnit ohromně. „Volební účast bude letos veliká, protože jde o mnohé. Lidé si nepřejí, aby se do druhého kola dostala Marine Le Penová,“ upozorňuje.

Marine Le Penová zosobňuje už odedávna krajní pravici

Staří džinové vyplouvají

Ačkoliv Národní fronta Marine Le Penové je považována za extrémně pravicová, tak obsahuje silně sociální program. „Je to zakuklená levicová strana, navzdory tomu, že ji všichni nazývají stranou extrémně pravicovou,“ říká Andrea Sedláčková.

A Lukáš Macek potvrzuje, že Le Penová úspěšně oslovila dělnické voliče, na druhou stranu kampaň ukazuje, že témata, kterými se zabývá nejvíce, je to, co je tvrdým jádrem strany – extrémně pravicový názor.

Marine Le Penová také podle Petra Janyšky přitvrdila a zradikalizovala diskurz, zase se objevují stará tradiční antisemitská témata, kterých se chtěla zbavit. „Zdá se, že staří džinové vyplouvají napovrch,“ míní.

Macron, naděje Bruselu

Dalšímu z kandidátů na prezidenta Emanuelu Macronovi aktuální průzkumy přisuzují až 25 procent, jeho šance na vítězství byly doposud největší. Diplomaté si slibují, že jeho zvolení by opět vedlo ke spojení sil Francie a Německa a pro EU by byl ideálním kandidátem.

Emmanuel Macron je se svým hnutím En marche! (Na pochodu!) favoritem

„Bruselu by se jistě hodil, ale je otázka, zda bude přesvědčivý pro obyvatele Francie. Někteří by chtěli, aby se EU trochu změnila,“ podotýká zahraniční zpravodaj Pavel Novák.

Že má Macron největší šanci na vítězství si myslí i Petr Janyška, podle kterého je kandidátem politického mainstreamu, ztělesněním nové generace, člověk, který je v moderní době dobře posazen. „Kampaň založil na tom, že není ani pravice, ani levice,“ dodává.

Čtěte také

Odpustí veřejnost Fillonovi?

Ještě koncem roku byl jasným favoritem kandidát republikánů François Fillon, pak ale přišla aféra s fiktivním zaměstnáváním jeho ženy, která dostala asi milion eur za práci, kterou ale údajně nevykonávala.

„Řekl, že pokud bude vyšetřování, tak odstoupí. Vyšetřování začalo, ale on neodstoupil. To vyvolalo velký zmatek v jeho pravicové straně,“ říká Petr Janyška s tím, že mnoho lidí mu radilo, ať odstoupí.

Logo

Základní otázkou podle zahraničního zpravodaje Jana Šmída je to, zda veřejnost je Fillonovi ochotná odpustit morální selhání, zda jsou vše ochotni voliči hodit za hlavu a ochotni mu dát hlas, protože může Francii pomoci.

„Poslední vývoj nenahrává Le Penové, ale Fillonovi. Le Penová už nemá žádnou voličskou rezervu, zatímco třetina nerozhodnutých voličů se rozhoduje, jak dál,“ nastiňuje.

Čtěte také

Sympatický profesor

Dalším uchazečem na francouzského prezidenta je Jean-Luc Mélenchon, kandidát levicového hnutí Nepoddajná Francie, 65 politik, který se o křeslo v Elysejském paláci ucházel už před pěti lety. Tehdy skončil v prvním kole čtvrtý.

Nyní chce zavést nové řízení Francie i Evropy, svou zemi chce vyvést ze Severoatlantické aliance. Jak tohoto kandidáta vnímá Andrea Sedláčková? „Je to takový sympatický profesor, s jeho programem se ale ztotožnit nemůžu, je to člověk, který se ideologicky zastavil v šedesátém osmém,“ říká.

Jean-Luc Mélenchon stojí na čele hnutí France insoumise (Vzdorující Francie)

Na druhé straně dodává, že lidem je velmi sympatický – slibuje, že zvýší minimální mzdu a důchodu. „Jako jediný z kandidátů má skutečný ekologický program, to je bohužel dost málo, nedá se ale vyloučit, že se ocitne v druhém kole,“ uzavírá.

autoři: kko , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.