Byla to politická chyba! říká o návratu prezidenta Zemana z Číny soukromým letadlem premiér Sobotka

„Místo toho, abychom diskutovali o obchodních kontraktech, pracovních místech a investicích, které přijdou do Česka, tak hovoříme o způsobu návratu prezidenta z Číny,“ říká v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovou premiér Bohuslav Sobotka, podle kterého Miloš Zeman jinak úspěšnou návštěvu Číny pokazil.

„Prezident Miloš Zeman v Čině odvedl velký kus práce z hlediska prosazování obchodních zájmů,“ podotýká. Na druhou stranu by vrcholný státník podle něj měl dbát na prestiž svého úřadu a pro zahraniční cesty využívat vládní letadlo.

Čtěte také

Ale proč je Čína pro Česko tak důležitým obchodním partnerem? „Hledáme nová odbytiště, abychom diverzifikovali export, musíme mluvit se zeměmi jako je Čína nebo Korejská republika,“ nastiňuje. A právě přímá linka s posledně jmenovanou zemí podle něj pomohla byznysu a turistickému ruchu. „Přímé spojení s Čínou by mělo mít ještě mnohem pozitivnější efekty,“ míní.

A jak se dívá na letošní vyznamenání, které na Hradě uděloval prezident? „Měl jsem z velké části navržených radost. Pokud se o někom vede polemika, tak udělit státní vyznamenání je právo prezidenta,“ říká. Dodává také, že on sám – pokud by byl prezidentem – tak by se rozhodl v některých případech jinak.

Čtěte také

Chystají se ve vládě nějaké změny? A měl by Karel Březina zůstat na pražském magistrátu? Poslechněte si záznam Dvaceti minut Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.