Bývalý šéf Škody Auto o skandálu VW: Viníkem je i EK! Stanovuje těžko splnitelné parametry

Skandál německé automobilky Volkswagen by mohl nejvíce zasáhnout českou a maďarskou ekonomiku. Alespoň to tvrdí analytici Bank of America. Co na to říká bývalý dlouholetý předseda představenstva Škoda Auto Vratislav Kulhánek?

„Problémem je Maďarsko a Polsko, kde se ty motory dělaly, na Česko by to žádný dopad mít nemělo,“ říká v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovou. Dodává také, že skandál nijak nezasáhne ani dodavatele, kteří jsou rozprostření na všechny značky.

Stejně tak odmítá spekulace o tom, že by mohl hrozit prodej Škody Auto, pokud se Volkswagen bude chtít zbavovat svých aktiv. „Je to absurdní myšlenka. Škodovka je velmi efektivní dceřiná firma, vazba značek a platforem je těsná,“ ubezpečuje.

Čtěte také

Připouští, že koncern Volkswagen udělal chybu, protože podvádět se nemá, přesto ale vidí viníka i někde jinde než v samotné firmě. „Nejjednodušší odpověď by byla, že hlavním viníkem je Evropská komise, která stanoví parametry, které jsou těžko splnitelné,“ upozorňuje s tím, že takových parametrů lze objektivně těžko dosáhnout normální cestou.

Jakmile se podle něj snižuje výrazně CO2, tak se automaticky zvyšuje podíl dusíku. „A když řeknu, že musím snižovat i podíl dusíku, tak v tom případě to chemicky dost dobře nejde,“ vysvětluje s tím, že vznikl problém, se kterými se automobilky snaží vypořádat.

Vratislav Kulhánek odpovídal na otázky moderátorky Heleny Šulcové

Proč ale udělal Volkswagen takovou chybu? „Hlavně pro to, aby splnil americké limity,“ míní s tím, že jinak by firma neuspěla na americkém trhu, protože by neudělala laboratorní zkoušky.

Celá situace by se podle něj měla ve Volkswagenu prošetřit, zároveň je ale potřeba koncern podržet, už třeba kvůli tomu, že zaměstnává mnoho lidí. „Strhl se obrovský humbuk, aniž by bylo do detailu vyšetřeno, o co vlastně jde,“ upozorňuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.