Češi v jídle chtějí kvantitu, ne kvalitu. A to je chyba, říká známý šéfkuchař

Co je levné, nemůže být kvalitní – alespoň pokud jde o jídlo. V rozhovoru s Veronikou Sedláčkovou to říká šéfkuchař Oldřich Sahajdák, spolumajitel známé restaurace La Degustation, který obhájil michelinskou hvězdu.

„Vím, jakou práci dá uvařit kvalitní jídlo, a vím, kolik stojí kvalitní suroviny. Levné jídlo bych si proto nikdy nekoupil,“ říká.

„Chcete-li si koupit dobrý párek, musí podle mě stát kilo přes sto korun,“ udává konkrétní příklad. „Jakmile vidím párek, jehož cena se pohybuje kolem třiceti čtyřiceti korun za kilo, vím, že nebude zdravý.“

Čtěte také

Koupit čerstvou – a levnou – zeleninu přitom podle něj zas až taková potíž není. Stačí vědět, kde nakupovat, a nejíst každý den maso. „Já sám jím maso dvakrát týdně,“ upozorňuje. „Vezměte si klasické české porce, které spočívají v šesti knedlících s omáčkou – tak se přece nejí!“

Problém podle něj spočívá i v tom, že Češi v jídle upřednostňují kvantitu nad kvalitou. „Lidé chtějí hodně jídla za málo peněz. Podívejte se do našich nákupních vozíků – vypadá to, že začne válka, vozíky přetékají až po okraj. To ve Francii nosí malý košík, z nějž kouká bageta, lilek, patizon a víno. To je podle mě pěkný nákup,“ poukazuje v rozhovoru s Veronikou Sedláčkovou.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: als , ves
Spustit audio