Česká koruna se propadla vůči dolaru i euru. Nejde o nic neobvyklého, říká guvernér ČNB Miroslav Singer

Česká koruna se propadla na nejnižší úroveň vůči dolaru a euru za několik posledních let. „Jsou to pohyby, které nejsou neobvyklé,“ komentuje vývoj měnových kurzů guvernér ČNB Miroslav Singer.

Uznává sice, že koruna je proměnlivější, než byla v posledních letech. Koruna však zažila neobvykle stabilní období, jak připomíná: „Pohybuje se velmi málo. Je dnes o necelé 2 % slabší než před rokem.“ A tento pohyb podle Miroslava Singera není nijak neobvyklý.

Prezident Miloš Zeman prohlásil, že by si Česká národní banka neměla hrát na svrchovaného tvůrce ekonomiky a měla by zastavit intervence plánované do konce roku 2016. „Žádné intervence neplánujeme,“ odmítá jeho slova Miroslav Singer s tím, že ani jakékoliv tajné intervence by v Česku nebyly realizovatelné.

„Nejsem si jistý, co tím pan prezident myslel,“ dodává. Současně ovšem připouští, že hlavní plán ČNB je nenechat posílit kurz nad 27 korun za euro. „A od této hranice jsme daleko,“ připomíná.

Miroslav Singer také připomíná další nebezpečí pro českou ekonomiku – deflaci, která zasáhla eurozónu. „Měnová politika Evropské centrální banky je důkazem, že Evropa stagnuje,“ popisuje. Ekonomika eurozóny neroste a míra zadluženosti členských států je poměrně vysoká. „A teprve teď přichází uvolnění měnové politiky,“ shrnuje problémy eurozóny.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , šše
Spustit audio