České novinářky se vrátily z Iráku a Sýrie. Kdybychom byly muži, nikdo by naši cestu neřešil, tvrdí

23. dubna 2015 odjely dvě české novinářky Lenka Klicperová a Jarmila Štuková do Iráku a Sýrie, aby po tři týdny přinášely svědectví o tom, jak se žije ve válce. Na webu Radiožurnálu jste mohli číst jejich příspěvky a také pomoct. Prostřednictvím charitativního projektu Archa pomoci se zatím podařilo vybrat přes 470 tisíc korun.

„Je to poměrně pěkná částka, když vezmeme v úvahu zemětřesení v Nepálu, kde je třeba také pomoct,“ zamýšlí se šéfredaktorka časopisu Lidé a země Lenka Klicperová. Jak však připomíná, projekt je teprve v první fázi.

A bude zřejmě pokračovat výstavami fotografií. „Je těžké sdělit lidem v Česku, že se nás válka v Iráku a Sýrii také týká,“ dodává dokumentaristka Jarmila Štuková a připomíná, že spousta Evropanů se přidala k Islámskému státu.

Lenka Klicperová a Jarmila Štuková navštívily Irák a kurdská území v Sýrii. A protože nešlo o jejich první cestu, orientovaly se lépe než kdykoliv dřív. „Víme už, co problematika bojů obnáší, proto můžeme jít víc pod povrch,“ zamýšlí se v té souvislosti Lenka Klicperová.

Její slova potvrzuje Jarmila Štuková, která byla v Iráku popáté a uvědomovala si změny, které prožívají běžní Iráčané. Důsledky války jsou podle ní vidět všude: „Lidé nespí jen ve stanech, ale také v polorozpadlých domech nebo jsou vidět na ulicích.“

Čtěte také


Kdybychom byly muži, nikdo by naši cestu neřešil,“ shodují se novinářky Lenka Klicperová a Jarmila Štuková. „Byly jsme nazývány bláznivými Češkami, které jedou za dobrodružství. Jenže my tu práci děláme 10 let a nevyjely bychom bez prověřených kontaktů. Neděláme to proto, aby nás někdo plácal po zádech u piva.

Na dobročinném projektu Archa pomoci se podílí Český rozhlas a Charita ČR. Nápad na cestu obou reportérek do Iráku a Sýrie se zrodil v hlavě místopředsedy Poslanecké sněmovny PČR Jana Bartošky, který převzal nad celým projektem patronát.

Přispívat na zlepšení životních podmínek válkou postižených obyvatel Sýrie a Iráku můžete i po návratu novinářek do Česka. Více informací se dozvíte na internetových stránkách Archapomoci.cz.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.