Česko propadlo v korupčním žebříku o 10 příček! „Protikorupční pravidla nedotahujeme,“ říká David Ondráčka

Česká republika klesla v celosvětovém indexu vnímání korupce o deset příček. To však neznamená, že bychom si měli sypat popel na hlavu, připomíná ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka s tím, že některé země se propadly mnohem více. Smyslem indexu je totiž vést kritickou a racionální debatu nad tím, co chybí k tomu, abychom prostor pro korupci zmenšili.

„Když se podíváte na protikorupční normy, které byly přijímány v posledních dvou letech, tak téměř žádná z nich nedopadla úplně bez chyb a dokonale, zejména jejich implementace je problematická,“ podotýká v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou.

Jmenuje například normy týkající se služebního zákona, hazardní legislativy, registru smluv nebo registru konečných vlastníků. „Nakročujeme k protikorupčním pravidlům, ale nedotahujeme je,“ dodává.


Mou ambicí je, aby Česká republika i v tomto ukazateli, jako je index vnímání korupce, doháněla Evropu a byla mezi premianty. DAVID ONDRÁČKA

Každá z norem má přitom svůj příběh a své zájmy. Uvádí příklad služebního zákona, který měl za cíl odpolitizovat státní správu, v realitě to ale probíhá tak, že těsně před jeho účinností byly nominovány desítky politických nominantů na ministerstva, konkurzy probíhají velmi zvláštně bez toho, aby okysličovali veřejnou správu. „K úplné depolitizaci nedošlo,“ říká.

Vítá také hazardní legislativu, která začala platit od ledna, důležité ale je, aby v dalším půlroce pravidla skutečně změnila prostředí v hazardu. Výbornou normou je podle něj i registr smluv, nicméně některé úřady zveřejňují všechno, některé zase váhají. „Tomu říkám nedostatečná implementace,“ vysvětluje.

U každé normy tak podle něj visí otazník, podobně jako u veřejných zakázek. U této normy totiž platí, že za každý podnět, který by každý občan nebo opoziční zastupitel podal na antimonopolní úřad ohledně předražené nebo podezřelé zakázky, musí zaplatit 10 tisíc korun.

Index vnímání korupce v ČR v roce 2016

„To je věc, která defacto efektivně znemožnila tuto veřejnou kontrolu, občané to platit nebudou, podněty chodit nebudou, a najednou jsme vyřadili jednu část veřejné kontroly úplně ze hry. Tyto věci bortí velké plány, které nejsou dotaženy,“ uzavírá.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio