Česko se vyrovnává s protikuřáckým zákonem. Jaké jsou výhody i nevýhody?

V Česku od středy platí takzvaný protikuřácký zákon. Zakazuje kouření v restauracích, hospodách, barech, na zastávkách veřejné dopravy i v zařízeních pro kulturní akce. Kritici a zastánci zákona se ve Speciálu Radiožurnálu shodují pouze v jednom – že kouření škodí zdraví.

Norma má chránit nekuřáky, aby nemuseli vdechovat zplodiny tabáku, když nechtějí. Takový je hlavní záměr zákona podle předsedy České pneumologické a ftizeologické společnosti Vítězslava Kolka.

„Zákon nabízí příležitost pro kuřáky, aby si dali závazek a pokusili se jít nekuřáckou cestou,“ poukazuje na další přínos normy.

Někteří kritici zákona ale vidí problém třeba v tom, že ti, kteří si budou chtít zapálit, budou muset vyjít na ulici. „Bude se muset nějakým způsobem vyřešit to, jak zajistit soužití lidí, kteří stojí na ulicích o půlnoci a lidí, kteří kolem bydlí,“ upozorňuje ředitel Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.

Připomíná také, že podle průzkumů na 60 procent restaurací jsou protikuřácké a pro ty, které zajišťují gastronomii, není problém, aby se staly nekuřáckými. „Problém může být na vesnických hospůdkách,“ dodává.


Za porušení zákazu hrozí zákazníkům pokuta až pět tisíc korun, provozovatelům až dvoumilionová pokuta a zákaz činnosti na dva roky.

Zákon naopak vítá poslanec za TOP 09 a lékař Roman Kostřica, podle kterého každé opatření, které funguje proti kuřákům nebo omezení kouření, je vhodné. Dokonce si přál, aby byl zákon ještě přísnější. „Nechtěli jsme, aby se smělo kouřit v automobilu, kde jsou děti do 15 let, taktéž omezení na zahrádkách,“ upozorňuje.

Senátorka Daniela Filipiová z ODS ale namítá, že tím, že se zakáže v restauracích a barech, se nesníží počet kuřáků, pouze se kuřáci vyženou před zařízení a sousedé budou volat městskou policii, že se tam hlučí nebo že jim dým stoupá do oken.

„Měli bychom začít s tím, aby děti vůbec nezačaly kouřit. Pokud vnímáme tabák jako drogu, tak pojďme děti varovat před tím, jak to s nimi dopadne, když začnou kouřit,“ vyzdvihuje.

Co na to tržby?

O co na zákon říkají sami provozovatelé restaurací? Například majitel hospody U Žaludů Filip Výborný se nemohl dočkat, až kladivem rozbije popelníky.

„Jsem rád, že to takhle dopadlo a přestalo se kouřit. V restauraci kouřilo 10 kuřáků z 11. Jako nekuřák, když tam pracuju 15 hodin a musím to dýchat, tak určitě pasivní kouření není moc zdravé,“ zdůrazňuje.

Neobává se také, že by mu klesly tržby, spíše naopak – do hospody přijde plno lidí, kteří nakouknou, a když zjistí, že tam není vidět, tak jdou raději pryč. „Tržby se zvýší,“ uzavírá.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio