Chceme, aby za mýtný systém daňový poplatník zaplatil co nejnižší náklady, ubezpečuje Dan Ťok

Na ministerstvo dopravy dorazily nabídky zájemců, kteří chtějí v Česku provozovat mýtný systém. Cena je odhadnuta na 29 miliard korun, což je největší zakázka desetiletí. Ministr Dopravy Dan Ťok ve Dvaceti minutách Radiožurnálu říká, že celkem přišly čtyři přihlášky doručené elektronickou formou.

„To je číslo, které mě potěšilo, mýtný systém je přeci jenom složitý,“ přibližuje s tím, že nyní posuzují, zda přihlášené firmy splňují kvalifikační kritéria, a nejpozději do měsíce ministerstvo oznámí, které z nich je splnily a které nikoliv.

„Jsem přesvědčen, že jsou to renomované firmy, které splní kvalifikační předpoklady,“ dodává.


Mýto se v tendru rozšiřuje i na 900 km silnic první třídy.

Hlavním kritériem bude podle jeho slov cena – kvalifikační předpoklady, znalosti a zkušenosti budou osvědčeny v průběhu soutěže. „Chceme, aby to byl efektivní systém, za který daňový poplatník zaplatí nejnižší náklady,“ vyzdvihuje.

Každý nabízející má navíc možnost využít stávající majetek státu, což jsou mýtné brány a veškerá technologie, která je dnes využívána.

„Očekávám, že do velké míry zařízení, které tam je, bude využit,“ říká s tím, že podmínkou v soutěži je, že zhotovitel nemůže stavět nové brány, ale použít stávající.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: prh , mba
Spustit audio