Chceme jen dát prostor vší jinakosti, říká Jiří Hromada o Prague Pride

V Praze začíná týden Prague Pride, akce na níž dávají najevo svou hrdost lidé sexuálně orientovaní na osoby stejného pohlaví, bisexuálové a transsexuálové. Letošní akce nese podtitul Zbytečný festival. „Česká veřejnost nás opravdu přijímá. Všechny průzkumy veřejného mínění říkají až o 80 procentech, že nás akceptují,“ říká veterán českého hnutí za rovnoprávnost homosexuálů Jiří Hromada.

Zároveň ve Dvaceti minutách Radiožurnálu připomíná, že mnozí tolerují, co je rozhodně méně než akceptovat. A těch 20 procent zbývajících, kteří nemají vztah akceptovatelnosti, podle něj většinou pocházejí ze skupin dogmaticky věřících, fašistů a ultrapravicových občanů.

„Možná je to právě tím, že se pořád udržuje – a to musím říci i ve veřejných médiích – že jde o rovnoprávnost homosexuálů, bisexuálů, jakoby šlo jenom o ten sex, ale tento týden není o tom, jestli můžeme mít svobodně intimní kontakty, ale o lásce a o vztazích,“ upozorňuje s tím, že proto chtějí klasické, jasné struktury pro život, jako je například registrované partnerství.


Český národ opravdu není religiózní, a proto stojí většinově na naší straně.Jiří Hromada

Vzpomíná také na první karlovarské průvody, kterých se účastnilo na tři, čtyři stovky lidí. „My to vždy pojímali spíše jako oslavu jinakosti, ne demonstraci za něco... Nikomu neubližovat a naopak mnohým pomoci, to je hlavní smysl těchto průvodů,“ nastiňuje.

Dodává také, že zájmem není exhibicionismus, ale dát prostor pro všechnu jinakost, nejenom sexuální. „Každý člověk v sobě najde nějakou jinakost,“ uzavírá.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio