Chceme záruky, aby k nám žádní migranti nepřicházeli, říká poslanec z hnutí ANO

V desateru, které určuje základní směřování platformy na obranu evropské kultury, kterou založili poslanci, zní definitivní odmítnutí konceptu multikulturalismu. Poslanec z hnutí ANO Zdeněk Soukup ve Dvaceti minutách Radiožurnálu přiznává, že jeho osobní zkušenost s multikulturalismem není tak velká, nicméně čerpá z toho, co se děje v Německu, Francii, Švédsku nebo Norsku. „Nikde se ten koncept multikulturalismu neosvědčil,“ říká.

V rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovu také připomíná, že se u nás nepodařila například integrace romské menšiny, naopak Vietnamci se velice dobře integrovali. „Tady jsou pouze obavy z multikulturalismu ve vztahu k islámské kultuře,“ vysvětluje.

Vyzdvihuje také, že právě Vietnamci k nám nepřišli s tím, že by prosazovali svou kulturu a svůj způsob života, ale v podstatě se podřídili. A co se týče muslimů, tak upozorňuje na značné problémy například z Teplicka nebo Brna.

„Je třeba se podívat do zemí, kde jsou s tím skutečné problémy, u nás ještě v podstatě migrační krize nevrcholí v podobě, že by k nám byl nějaký velký příliv migrantů. Je to dáno ekonomickou situací v naší zemi,“ upozorňuje s tím, že situace se může velice rychle obrátit. „Před tím varujeme,“ dodává.

Evropský parlament v současné době podle něj připravuje směrnice o sjednocení azylové politiky, sociální politiky. „Jakmile budou tyto směrnice přijaty a naplňovány, tak se i ze středoevropského prostoru stane cílový prostor pro migranty,“ nastiňuje.

Zdeněk Soukup

Dodává také, že po parlamentních prázdninách chtějí zařídit jako zvláštní bod jednání záležitost migrace. „Budeme chtít od premiéra Bohuslava Sobotky, aby se jasně distancoval od smlouvy EU s Tureckem, a budeme chtít určité záruky k tomu, aby do budoucna žádní migranti k nám už nepřicházeli,“ podotýká.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio