Chřipka pořád zabíjí. Senioři a chronicky nemocní by se měli nechat očkovat, radí epidemiolog

Česko sužuje epidemie chřipky. Počet nemocných přibývá ve všech krajích republiky, vyjma Libereckého. Šíření viru nahrává především počasí, jak potvrzuje také epidemiolog Rastislav Maďar, podle kterého nejde o žádnou výjimečnou situaci.

Epidemie se dala očekávat a v současné době vrcholí. Zůstává jen otázkou, jestli nepřijde v polovině února druhá vlna způsobená jiným kmenem viru, naznačil epidemiolog v odpovědích na otázky moderátorky Heleny Šulcové.

Virus chřipky se vyskytuje na naší planetě celoročně. Jeho šíření pomáhá nedostatek slunečního záření a sucho. „V zimě navíc lidé tráví většinu času v budovách, jsou si blíž a virus se tak lépe šíří,“ říká Rastislav Maďar.

Letos však virus zmutoval. „Odchylka od vakcinačního kmene je velká,“ uznává. Přesto všem starším a chronicky nemocným očkování doporučuje. Světová zdravotnická organizace i Evropská unie podle jeho slov doporučují očkovat okolo 75 % všech obyvatel starších 65 let, jenže v Česku se dle informací Rastislava Maďara nechalo naočkovat pouhých 5 % obyvatel.

„Je zbytečné mít nemoc, kterou mít nemusím,“ vysvětluje svůj pohled na spor ohledně očkování. A jak dodává, vakcíny proti chřipce nejsou jen byznysem farmaceutických firem. „Tvoří jen 2 % jejich příjmů,“ říká k tomu a připomíná, že firmám by se proto spíš vyplatilo, kdybychom stonali.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , šše
Spustit audio