Cyril Höschl: O Vánocích nebuďte sami! Vždy můžete někoho najít a o svůj úděl se podělit

Většina lidí dnes Vánoce vnímá jako období zvýšené hektičnosti, uspěchanosti, stresu a napětí. Myslí si to psychiatr Cyril Höschl, podle kterého je konzumní chápání svátků stereotypní už několik desítek let. Jak náročné jsou Vánoce pro lidskou psychiku a jak se vyvarovat úzkostem? I na to se snažil nalézt odpověď v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou.

Smysl Vánoc jako svátku narození Ježíška se podle psychiatra Cyrila Höschla postupně vytratil. „Lidé mají úzkosti, aby se všechno stihlo tak, jak má být, aby se nakoupily dárky a na nikoho se nezapomnělo,“ nastiňuje. A s tím ruku v roce roste tenze, mezilidské napětí a konflikty.

A jak tedy čelit úzkostem a depresím v období Vánoc? „Obecná zásada je někoho mít, a nemusí to být nutně někdo nejbližší,“ upozorňuje s tím, že vztahy se vytvářejí i mezi bezdomovci. „Vždy lze najít někoho, s kým se o úděl podělit,“ podotýká.

Čtěte také

Podotýká zároveň, že v období vánočních svátků klesá oproti ostatním obdobím v roce počet dokonaných sebevražd. „Jakoby ti, kdo jsou už tak bezmocní a zoufalí a chtějí si vzít život, svůj čin odkládali na méně emotivní dobu,“ vysvětluje.

Jak prožívají Vánoce lidé na psychiatrických léčebnách? A kde hledat skutečný smysl Vánoc? Poslechněte si záznam Dvaceti minut Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio