Cyril Höschl: Systém nedobrovolné hospitalizace funguje, psychiatrie ale neumí věštit budoucnost

Žena, která byla propuštěna z bohnické psychiatrické léčebny, několik hodin poté vraždila na pražském Smíchově. Žena byla podle slov ředitele Psychiatrické nemocnice v Bohnicích Martina Hollého propuštěna zcela v kontaktu s realitou a zaléčena. To ve Dvaceti minutách Radiožurnálu potvrzuje i psychiatr Cyril Höschl.

„Byla propuštěna, jako byl propuštěn každý jiný, kdo je v kontaktu s realitou a kdo nespáchal nic, co by opodstatňovalo držet ho proti jeho vůli, což je velice závažné omezení osobní svobody,“ říká v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovu.

Připomíná také, že kdyby ji někdo viděl do hlavy a věděl, co udělá v následujících hodinách nebo dnech, tak by ji rozhodně nepustil. „Co psychiatrie neumí, to je věštit budoucnost – to znamená předpokládat, že se něco v budoucnu stane,“ vyzdvihuje.

Objevilo se ale svědectví ženy, která s vražedkyní byla hospitalizována v Bohnicích a která mluví o tom, že z pacientky šel strach. I ředitel psychiatrické léčebny Martin Hollý řekl, že byla konfliktní. Nebylo její propuštění přeci jenom unáhlené?


Nebezpečnost člověka se dá mírně posuzovat na základě testů a psychologických vyšetření, ale ani to, že máte nějaké myšlenky, není trestný čin a nemůže být podkladem ke stíhání a omezování na svobodě

„Kdyby se každý, kdo se někde léčil a byl konfliktní, držel natrvalo proti své vůli v hospitalizaci, tak by na to nestačila všechna psychiatrická zařízení světa. Takhle prostě společnost nefunguje, nebude a nemůže fungovat,“ upozorňuje.

Připouští také, že systém nedobrovolné hospitalizace funguje, ale to, co je předmětem sporů, jsou právě kritéria, hranice, za kterou lze omezit něčí svobodu bez řádného průkazného řízení. „To jsou všechno otázky, které posouvají limity v demokratickém systému někam, kde mohou být výrazně zneužity,“ dodává.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio