Dabingoví herci dnes nejsou odměňováni, ale trestáni, říká prezident Herecké asociace Jiří Hromada

Zbohatnout na dabingu? Duchovně určitě! V rozhovoru s Helenou Šulcovou to ironicky podotýká prezident Herecké asociace Jiří Hromada, který má s dabingem mnohaleté zkušenosti. „Abych dnes vydělal tolik, kolik před nějakými osmi devíti lety, musím na to vynaložit dvakrát tolik práce,“ dodává.

Česká dabingová škola vždy měla vynikající pověst. S tím nyní může být konec. Herci nejsou spokojeni s tím, za jakých podmínek musí pracovat, a necelé dvě stovky dabérů se tak nechávají zastupovat agenturou, která jim má vyjednat výhodnější podmínky. Co vlastně herci požadují?

Čtěte také

Nejde prý jen o vyšší honoráře. „Naší prioritou je zachování tradiční kvality herecké práce, a v tomto smyslu tedy tradiční kvality českého dabingu. Pokud si tedy před několika lety zvykli dabingoví herci na určité příjmy a vzali si hypotéky, dostávají se nyní do obtížné finanční situace,“ popisuje.

Nejde podle něj prý o to, že by dabingová studia neměla peníze. Problém tkví jinde. „Studia se nám nesnaží ozřejmit, za jakých finančních podmínek fungují,“ upozorňuje. „Herecká asociace tak po vzoru z ciziny našla agenturu, která je má při vyjednávání zastupovat.“

Mikrofon

Chceme stabilizovat odměňování dabingových herců – a to tak, aby byla kvalita dabingu zajištěna i do budoucnosti. I těmito slovy Jiří Hromada shrnuje, jaký je cíl nespokojených herců. „V současnosti už nejsme odměňováni, ale trestáni snížením honorářů o 50 procent – a to při narůstající kvantitě práce.“

Záznam celého rozhovoru si kdykoliv poslechněte v iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , als
Spustit audio